3:00 pop ZANIMIVO

Ste vedeli? Gobe lahko gojite tudi doma – celo v kleti!

Gojenje gob lahko izboljša kakovost tal na domačem vrtu

Vse več vrtnarjev goji gobe na svojih zelenjavnih površinah, da bi izboljšali kakovost tal in popestrili jedilnik.

Gojenje gob je predvsem zanimivo, ker lahko rastejo v običajno neizkoriščenem prostoru – v senci pod drevesom ali celo v lopi. Za tiste, ki nimajo vrta, lahko gobe zelo enostavno gojijo v zaprtih prostorih, kot je klet. Vnaprej cepljene komplete je zelo enostavno gojiti, zato so primerne tudi za začetnike.

Glive ključne pri kakovosti tal

Glive pod zemljo ustvarijo živo mrežo, imenovano micelij, ki razgradi detritus in ga prenese v zemljo, kar jo pomaga obogatiti. V taki zemlji je veliko črvov, posledično je bolj prezračena in ustvarja pogoje, ki jih potrebujete za biotsko raznovrstnost tal.

Gobe za gojenje doma

Gobe lahko gojite doma na veliko različnih načinov, od nakupa preprostega kompleta za sobne prostore, ki ga lahko najdete na spletu ali na nekaterih tržnicah, do eksperimentiranja na zelenjavni gredi. Gojenje v zaprtih prostorih običajno daje najboljše rezultate, saj zunanji pogoji bolj vplivajo na uspeh/neuspeh gojenja gob na gredah.

Tudi v Sloveniji

Na slovenskem spletu lahko kupite vse za gojenje gob doma – predvsem tistih vrst gob, ki naj bi imele tudi zdravstvene koristi uživanja.

Gobji semenski zarod v obliki micelijev na žitnem zrnju, se najpogosteje uporablja za naseljevanje gliv na lesena debla, ali pa z njim nacepite pasterizirano slamo. Micelij na žitnem zrnju lahko naseljujete tudi na kompost iz mešanice slame in gnoja.

Na voljo je tudi micelij na lesenih čepkih, ki se uporablja za gojenje gob na deblih. V debla najprej izvrtate luknje, vanje vstavite čepke, potem pa vse skupaj postavite v senčni del vrta ali v vlažno klet. V naslednjih letih pa lahko pobirate okusne in zdravilne gobe.

Nekaj začetnih namigov lahko najdete na spletnih straneh gobe.eu in gobnjak.com.

(Visited 251 times, 9 visits today)
Close