Sirovke – gobe za sladokusce

4 novembra, 2020
Igor Fabjan
Sirovke - gobe za sladokusce
Foto: Igor Fabjan

Letošnja jesen nas je med drugim bogato obdarila z gobami. Rastejo dobesedno povsod in gobarske sezone še ni konec. Jurčkom že malo pohaja sapa, a v gozdovih je še polno drugih gob. Ene izmed morda manj privlačnih a zato zelo okusnih so užitne sirovke (lactarius deliciosus) iz roda mlečnic.

Kako jih prepoznamo?

Ni jih težko prepoznati, čeprav so podobne mnogim sorodnim gobam. A od njih se pomembno razlikujejo po tem, da izločajo živo oranžno-rdeč mleček, če jih prelomimo. Mleček na zraku potemni. Podoben mleček izločajo še nekatere vrste užitnih sirovk (lososova, navadna, smrekova), če je bel, pa lahko niso užitne ali so celo strupene.

Klobuk je pogosto okrogle oblike, velik do 15 cm, sprva s podvitim robom, obarvan rjavo oranžno, lahko pa tudi rahlo zeleno, včasih zaznamovan s temnejšimi kolobarji. Lističi trosovnice so podobne barve kot klobuk. Do kakšnih 9 cm dolg bet je votel in pokrit z jamičastimi lisami. Meso je trdo a krhko, prijetnega okusa.

Sirovke običajno rastejo na vlažnih obronkih gozdov, nekje od konca julija pa vse do novembra.

Začimb sploh ne potrebujejo!

Najenostavneje jih pripravimo tako, da jih samo popečemo na žaru ali pa na olju. Ker imajo izrazit okus, začimbe niso nujno potrebne. Sirovke lahko spečemo z jajci, pripravimo v rižoti ali pa dodajamo juham in omakam. Dobre so tudi vložene, lahko jih zamrznemo, za sušenje pa se ne obnesejo najbolje, ker počrnijo.

IMG_7425
Foto: Igor Fabjan
Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 382 times, 3 visits today)