Avtor br; foto: shutterstock.com 6:08 pop ZANIMIVO

Ptice pozimi: Lišček, eden manjših, a bolj barvitih ptičev pri nas

Opazen skozi vse leto predvsem zaradi svoje značilne obarvanosti.

Lišček (Carduelis carduelis) je manjši ptič od vrabca, a precej bolj barvit. Odraslega liščka boste takoj prepoznali po živo rdečem obrazu ter črni in beli glavi.

Rdečico na obrazu prekinja le črna lisa, ki obkroža siv kljun in se nadaljuje vse do očesa. Živo rumena proga prekinja črna krila, zaradi katere ga že na daleč in tudi med letom lahko prepoznate. Hrbet in ramena so rožnato rjave barve, trtica povsem bela, rep pa črn z vzdolžnimi belimi progami. Po prsih in bokih je svetlo rjav, po trebuhu pa umazano bel. Mladi liščki do prvega leta starosti imajo za liščka značilna le črno in rumeno obarvana krila.

Najraje ima semena, a mladiče hrani z žuželkami

Lišček živi praktično povsod, od odprte kulturne krajine z gostimi mejicami in visokodebelnimi sadovnjaki, do mest, kjer uživa na vrtovih in parkih, ter na gozdnih robovih. Njegova najljubša hrana so nedvomno semena, zlasti semena visokih steblik, kot so ščetica, osat in repinec, pa tudi semena glavincev, grintov in regratov so redno na njegovem jedilniku. Mlade v času njihove hitre rasti in razvoja hrani predvsem z žuželkami, ki so energijsko bogata, in v toplem delu leta zelo lahko dostopna hrana.

Lišček je pri nas stalna vrsta, ki je opazna skozi vse leto

Pri nas je zelo pogost in splošno razširjen gnezdilec, ki gnezdi aprila in maja. Za liščke je značilen prav poseben svatbeni ples, med katerim, samec sedi na veji, utripa s krili in se ziba sem ter tja. V jeseni in pozimi se zbira v jate, ki podnevi skupaj iščejo hrano v bližnji okolici.

Vir: Notranjski regijski park

Več o pticah pa TULE.

(Visited 337 times, 14 visits today)
Close