Avtor IF 1:21 pop ZANIMIVO

Poznate to zdravilno rastlino, ki ima nevarnega večjega sorodnika?

V preteklosti so rastlino nabrali predvsem ko priboljšek za zajce, prašiče in govedo, danes pa ga poznavalci cenijo kot izvrstno kulinarično specialiteto.

Navadni dežen (Heracleum sphondylium) je poznan po ljudskih imenih medvedove tace, moška moč, konjska kumna, bršč.

Razširjen vsepovsod, zraste do dva metra visoko. Beli, rumenkasti ali zelenkasti cvetovi so združeni v kobulje, seme pa ima obliko srčka. Spomladi nabiramo mlade liste in poganjke, kasneje pa cvetna stebla s popki. Jeseni nabiramo velike liste in plodove, ter kopljemo korenine.

Paziti je le treba, da ga ne zamenjamo z orjaškim deženom, ki je strupen in katerega listi pod vplivom sonca povzroča opekline na koži. Tujerodna vrsta zraste krepko preko dveh metrov visoko, listi pa so dvakrat deljeni in izrazito nazobčani.

Vitamini in ogljikovi hidrati

Vsebuje predvsem vitamine C in A, med rudninami največ železa, kalcija, fosforja in magnezija pa tudi eterična olja in grenčine. Korenina vsebuje veliko škroba in sladkorjev s čimer je dober vir ogljikovih hidratov.

Listi, cvetovi in stebla so užitni presni ali kuhani, pri čemer stebla olupimo. Stebla pomakamo v različne omake, liste pa pripravljamo podobno kot špinačo ali blitvo. Mladi cvetovi spominjajo na brokoli. Listne peclje lahko posušimo, razvijejo sladek okus in so presenetljivo okusni. Užitna je tudi prekuhana korenina. Če jo posušimo in zmeljemo dobimo moko. Sveža semena lahko dodajamo v različne omake in skutine namaze ali jih vlagamo v kis. Semena lahko uporabljamo tudi za gojenje kalčkov.

Zdravilne lastnosti dežena

Dežen je nekoč veljal za afrodiziak, uporabljali so ga pri ginekoloških težavah in neplodnosti, za lajšanje prebavnih težav, proti glistam in za zniževanje krvnega tlaka. Za zdravilne namene pripravljamo čaj iz vseh delov rastline.

Slovanska ljudstva so iz dežena pripravljala pijačo barč, v Franciji pa ga uporabljajo za proizvodnjo likerja.

(Visited 5.668 times, 3 visits today)
Close