11:28 dop ZANIMIVO

Rastline, ki vam lahko povzročijo hude opekline

Oglasil se nam je bralec iz okolice Ljubljane, ki je med vrtnimi opravili na vikendu v Istri dobil opekline, po tem, ko je prišel navzkriž z eno od potencialno zelo nevarnih rastlin.

“Ne vem, ali je bil to orjaški dežen v času rasti ali pa kaj drugega, a najprej je bilo videti le kot drobna praska. Po celem dnevu, preživetem na soncu, pa je koža pordela do temno rdeče barve, dobil sem mehurje,” je povedal in dejal, da je po nekaj dneh obkladkov in mazanja s kremo stanje precej boljše.

Orjaški dežen je ena najnevarnejših rastlin pri nas – da jih je vse več, pričajo številne objave na družabnih omrežjih. Ko zraste do svoje polne velikosti – okoli 3 m, ga verjetno ni tako težko prepoznati, vendar pa imamo po Sloveniji ogromno njegovih precej manj nevarnih sorodnikov.

Orjaški dežen brez cvetov

Tudi peteršilj in fige

A pozor, opekline lahko povzročijo tudi druge, ki niso na tako slabem glasu kot dežen. Gre namreč za rastline, katerih stebla in listi vsebujejo sok, v katerem se nahaja snov furanokumarin. Ko ta pride v stik s kožo, povzroči  spremembo  v kožnih celicah – fitofotodermatitis. To je stanje kože, pri katerem se koža ne more braniti pred sončnimi žarki. Kemična reakcija na koži se torej zgodi, če pride sok rastlin na kožo, kože ne speremo z vodo in milom čimprej oz najpozneje v 15 minutah – in je ne zaščitimo pred soncem (in to še dolgo po tem, ko soka ni več).

Če pride sok v oči, lahko pride do stalne slepote, če pa ga vdihnemo, lahko povzroči težave z dihanjem oz. s pljuči.

Furanokumarin poleg v deženu najdemo tudi v zelenih steblih in listih fig (v Angliji so na primer hude opekline dobili otroci, ki so se na pikniku igrali s figovimi listi), v peteršilju, zeleni, korenju, komarčku, koprcu … In v grenkih pomarančah, limetah, posebej pa v grenivkah.

Oleander

Zelo pogosta okrasna rastlina obmorskih krajev je oleander, za katero je sicer splošno znano, da je strupena. Vsebuje pa drugo snov, in sicer smrtonosni kardialni glikozid oleandrin in nerin. Če olander zaužijemo, lahko povzroči bruhanje, diarejo, povišan pulz, napade, komo in smrt. Stik s kožo je iritant. Toksini pa so tako možni, da nekateri zbolijo že zaradi medu, ki so ga nabrale čebele ob obisku oleandrovih cvetov. Smrtni primeri so redki, saj je rastlina zelo grenka in je po okusu ne moremo zamenjati za kaj užitnega.

Posodobljeno:

Bralci so se oglasili s poročanjem tudi o drugih rastlinah, ki lahko povzročijo opekline, med njimi so denimo trtna rozga, rumena korenovka, preobjeda, navadni rebrinec, vinska rutica…

 

Vir: healthline, science direct

(Visited 1.710 times, 49 visits today)
Close