Avtor IF; foto: shutterstock.com 6:32 pop ZANIMIVO

Ste vedeli, da lahko škodljivce v vrtu preženemo s pravim cvetjem?

Svoj vrt lahko pred škodljivci zaščitimo tudi z izbiro ustreznih rastlin. Pri tem nam lahko pomagajo celo nekatere cvetlice, ki so tako ne le v okras, temveč tudi dobrodošel naravni pomočnik v boju proti škodljivcem in nekaterim boleznim.

Starodavni način borbe proti škodjivcem temelji na dejstvu, da določene rastline s svojim vonjem in obliko rasti nekatere žvali privabljajo, druga pa odganjajo.

Zato med zelenjavo posejemo tudi rastline, ki privabljajo koristne žuželke, ki se hranijo s tistimi, ki nam povzročajo škodo. Cvetlice bodo vrtu v okras, hkrati pa je večina njih tudi užitna, torej uporabna v kulinariki, nekatere pa so celo zdravilne. Poleg tega cvetovi privabljajo tudi opraševalce, ki bodo prav tako poskrbeli za obilnejši pridelek.

Pa spoznajmo nekatere …

Kapucinka

je rastlina z zanimivimi velikimi cvetovi rdeče, oranžne ali rumene barve. Enoletnica ljubi sončno lego in rodovitna tla, s cvetovi pa nas razveseljuje vse do oktobra. Rastlina je tudi užitna – s pikantnim okusom je lahko dobrodošla popestritev vsake solate. Uporabni so tako cvetovi, kot veliki listi in hrustljava stebla. Za odganjanje škodljivcev uporabljamo zastirko ali ohlajen poparek iz listov in cvetov.

Ognjič

odganja nekatere talne škodljivce in gosenice, v tleh pa preprečuje razmnoževanje glivic. S privlačnimi rumenimi ali oranžnimi cvetovi je prav tako užiten, posebno cenjen pa je v zdravilstvu. Cvetove lahko porabimo za popestritev jedi, pripravki pa so v pomoč pri različnih vnetjih.

Žametnica

se ponaša s košatimi cvetovi rumene,oranžne ali rdeče cvetove. Uspešno odganja uši, izogibajo pa se ji tudi koloradski hrošči in talne ogorčice. S svojim vonjem odganja tudi volujarja. Moramo pa biti previdni, saj imajo rastlino radi polži. Zato jo moramo saditi na rob vrta, da se bodo polži gostili z njo namesto s solato.

Cinije

oganjajo voluharje in pože, hkrati pa s številnimi sctovi privabljajo opraševace.

Različne dišavnice

sicer ne izstopajo s cvetovi ampak bolj z vonjem.

Med njimi so:

  • timijan, meta, rožmarin.
  • Sivka odganja listne uši, mravlje, polže in miši.
  • Detelje, rman in komarček privabljajo koristne osice,
  • marjetice in kamilice privabljajo ose in muhe trepetavke,
  • drobnjak in koriander pa odganjata listnate uši.

Poglejte tudi: Rastline, ki “odganjajo” kače

(Visited 44 times, 8 visits today)
Close