6:51 pop ZANIMIVO

Poznate te oreške, polne zdravih omega-3 kislin in vitaminov?

Eno samo drevo lahko obrodi več kot šestdeset kilogramov plodov na leto.

Makadamija ali avstralski oreh je veliko zimzeleno drevo, ki izvira iz vzhodnega dela Avstralije. Cvetovi so beli ali rožnati, plodovi pa eni najokusnejših oreščkov.

Plodovi so okrogli, premera do tri centimetre. Jedrca se skrivajo pod dvoslojno usnjasto lupino, ki je zelo trda. K sreči so večinoma naprodaj oluščena. Po okusu spominjajo na lešnike a so bolj polnega okusa.

Bogastvo zdravih maščobnih kislin in vitaminov

Oreščki so bogati z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki sodelujejo pri množici fizioloških. Omega-3 maščobne kisline okrepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, znižujejo slab holesterol v krvi in uravnavajo previsok krvni tlak.

Priporočljivi so za nosečnice, snovi v oreščkih izboljšujejo stanje bolnikov s kroničnimi vnetnimi boleznimi kot so artritis ali luskavica. Redno uživanje zmanjšuje tudi možnosti za nastanek duševnih motenj.

Makadamija vsebujejo polifenole, ki naše telo varujejo pred oksidacijskim stresom in prostimi radikali. Med drugim naj bi preprečevali nastanek rakavih obolenj in arteroskleroze. Oreščki so bogati še z beljakovinami, vitaminom E in vitamini skupine B. Vsebujejo tudi minerale, predvsem kalij, fosfor, magnezij in kalcij.

Kot prigrizek ali dodatek jedem

Oreščke najpogosteje uživamo samostojno, lahko pa jih dodamo k skoraj vsakim jedem. Uporabni so tudi za izdelavo pesta in namazov. Oreščki so idealni dodatek k dieti, saj prehranske vlaknine v njih dajejo občutek sitosti, upočasnjujejo prebavo, uravnavajo mikrofloro in skrbijo, da črevesje deluje normalno.

Makadamijevo olje uporabljamo kot dodatek k hladnim jedem, predvsem solatam. Primerno je tudi za nego kože in las. Odlično je za suhe lase, saj se hitro vpije in ščiti lase pred škodljivimi vplivi iz okolja.

(Visited 5.097 times, 1 visits today)
Close