Slive so najbolj okusne presne, uporabljamo pa jih lahko tudi za pripravo marmelad (lahko v kombinaciji z drugim sadjem), sokov, sladic ali jih sušimo.
Sveže slive lahko na sobni temperaturi hranimo nekaj dni, v hladilniku zdržijo do teden dni, razkoščičene pa lahko tudi zamrznemo.
Slive so bogastvo vitaminov
Tudi nekaj centimetrov veliki sadeži vsebujejo številne antioksidante, vitamine, vlaknine in minerale. Med njimi so vitamini skupine B, vitamin C, vitamin K, kalcij, kalij, železo, magnezij, ter sorbitol, ki ima odvajalni učinek in povečuje izločanje tekočine iz telesa.
Redno uživanje sliv, še posebno suhih, ima pozitivne učinke na naše zdravje. Suhe slive poskrbijo za občutek sitosti in tako pomagajo pri nadzorovanju teže, sladkorne bolezni in s tem povezanih bolezni srca in ožilja. Pozitivno učinkujejo tudi na prebavni trakt, saj preprečujejo zaprtje in s tem zmanjšajo možnost razvoja raka debelega črevesja. Čeprav so suhe slive sladke in posledično kalorične, ne povzročijo velikega porasta glukoze v krvi.
Kljub ugodnemu vplivu na zdravje ni priporočljivo zaužiti preveč suhih sliv naenkrat, saj delujejo odvajalno.