Avtor IF; foto: shutterstock.com 10:37 dop ZANIMIVO

Poznate ta okusen in zdrav sadež, ki ravno zori?

Poznamo več vrst sliv, ki se razlikujejo po obliki, barvi (najbolj pogosta je temno modra), okusu in času dozorevanja. Večinoma zorijo avgusta in septembra.

Slive so najbolj okusne presne, uporabljamo pa jih lahko tudi za pripravo marmelad (lahko v kombinaciji z drugim sadjem), sokov, sladic ali jih sušimo.

Sveže slive lahko na sobni temperaturi hranimo nekaj dni, v hladilniku zdržijo do teden dni, razkoščičene pa lahko tudi  zamrznemo.

Slive so bogastvo vitaminov

Tudi nekaj centimetrov veliki sadeži vsebujejo številne antioksidante, vitamine, vlaknine in minerale. Med njimi so vitamini skupine B, vitamin C, vitamin K, kalcij, kalij, železo, magnezij, ter sorbitol, ki ima odvajalni učinek in povečuje izločanje tekočine iz telesa.

Redno uživanje sliv, še posebno suhih,  ima  pozitivne učinke na naše zdravje. Suhe slive poskrbijo za občutek sitosti in tako pomagajo pri nadzorovanju teže, sladkorne bolezni in s tem povezanih bolezni srca in ožilja. Pozitivno učinkujejo tudi na prebavni trakt, saj preprečujejo zaprtje in s tem zmanjšajo možnost razvoja raka debelega črevesja. Čeprav so suhe slive sladke in posledično kalorične, ne povzročijo velikega porasta glukoze v krvi.

Kljub ugodnemu vplivu na zdravje ni priporočljivo zaužiti preveč suhih sliv naenkrat, saj  delujejo odvajalno.

(Visited 109 times, 4 visits today)
Close