Avtor tekst in foto: IF 11:50 dop ZANIMIVO

Poznate ta eksotični sadež, ki uspeva tudi v Evropi?

Mango, eden izmed najbolj priljubljenih tropskih sadežev presenetljivo dobro uspeva tudi v Španiji.

Mango tu uspeva le na skrajnem jugu, kjer so v zadnjih desetletjih številne griče v zaledju obale Costa tropical zasadili z mangovimi nasadi.

Nočne temperature se tod tudi pozimi običajno ne spustijo pod deset stopinj Celzija, dnevne pa so še enkrat višje. Letošnjo letino so v glavnem obrali že novembra, sadeži pa do končne prodaje, tudi v Slovenijo, čakajo v ustreznih skladiščih.

Španski mango po okusu prav nič ne zaostaja za sadeži, ki prihajajo k nam iz veliko bolj oddaljenih tropskih dežel.

Za velik krompir veliki ovalni plodovi so lahko zelene, rdeče, vijolične, rumene ali oranžne barve. Sadeži so dozoreli, ko se začnejo mehčati, kar je običajno šele po nekaj dneh hranjenja doma v toplem prostoru.

Okusen in poln vitaminov

Mango vsebuje veliko vitaminov A, C in skupine B, ter kalcija, železa in kalija. Sadeže običajno uživamo presne, uporabni so za sadne solate, kompote, razne slaščice, za osvežujoče napitke z mlekom ali z vodo. Mango je nadvse primeren za zajtrk, kot dodatek raznim mesnim jedem ali pa kar tako, kot posladek. Nezreli mango je uporaben za solate, iz zelenih sadežev pa pridobivajo tudi cenjeno začimbo.

Kako olupimo mango?

Uživanje manga je mala umetnost, saj se ga je težko lotiti, ne da bi se popackali! Trda lupina obdaja oranžno-rumeno meso prijetno sladkega okusa in veliko ploščato koščico. Koščica leži v smeri najbolj širokega dela sadeža, zato je mango najbolje za odrezati z obeh strani ob koščici. Preostanek vlaknatega mesa s koščice odstranimo z nožem, večji del pa ostane na lupini. Tam ga kockasto zarežemo, lupino spodvijemo in z nožem odrežemo meso ali pa ga postrgamo z žlico. Manj elegantna možnost je, da sadež olupimo z nožem ali lupilnikom.

Drevesa v naravi zrastejo tudi do 40 metrov visoko in dolgo rodijo. Na plantažah so zaradi lažjega obiranja manjša a še vedno presegajo velikost košate jablane. Krošnje spoznamo po suličastih listih in po značilnih sadežih, ki v skupinah rastejo na dolgih pecljih. Ker je mango eden izmed dražjih sadežev, so plantaže marsikje zaščitene z visoko žičnato ograjo.

(Visited 380 times, 2 visits today)
Close