11:42 dop ZANIMIVO

Polžev ne bomo imeli več za vrtne škodljivce?

Polži na vrtu lahko povzročijo nemalo škode, zato se mnogi sprašujejo, kako se jih znebiti oz jim preprečiti dostop do zelenjave.

A britansko dobrodelno društvo RHS (Royal Horticultural Society) polžev nič več ne jemlje za škodljivce, saj so na vrtu tudi zelo koristni – pomagajo namreč reciklirati odpadlo listje in ostalo rastlinje.

Kot pravijo v dobrodelni organizaciji, polžev sploh ne razumemo, saj je v Britaniji le 9 od 44 vrst polžev takih, ki jedo vrtnine. Da jih vrtičkarji ne bi več zastrupljali vsevprek, so zagnali kampanjo za prepoved metaldehidnih briketov od letošnjega parila v vsem Združenem kraljestvu.

Sonaravno vrtnarjenje – ne zastruplja polžev in drugih živali

Vrtnarje spodbujajo, da ob svoji zelenjavi gojijo “žrtvene rastline”, za katere jim bo vseeno, če jih pogrizljajo polži. “Njihove sluzaste sledi so nam lahko zoprne, a igrajo pomembno vlogo v okolju prijaznem vrtu in ohranjajo zdrav ekosistem,” poudarjajo.

Dodajo, da se zavedajo, da imajo vrtovi pomembno vlogo v ohranjanju biodiverzitete – in kot takšni ne smejo nobenih živali v vrtu označiti kot škodljivce. Pričakujejo, da bo v prihodnje precej večji poudarek na vrtnarjenju v sožitju tako s polži, kot tudi z gosenicami in ušmi pa tudi pticami, ježi in žabami.

Vsa ta bitja namreč na vrtu skrbijo za to, da ima zemlja veliko večjo vrednost: “Nikoli ne bomo iztrebili rastlinojedih bitij z naših vrtov – a naše gredice so zaradi njih bolj polne življenja.”

Naše vrtove precej bolj od “škodljivcev” ogrožajo podnebne spremembe in invazivne rastline, še izpostavijo.

Vir: Countryl iving

(Visited 322 times, 5 visits today)
Close