11:00 dop OKOLJE

Jež na vrtu je koristen – kako mu lahko pomagamo?

Ste na svojem vrtu opazili ježa? Nikar ga ne preganjajte, kajti jež je odličen pomagač v boju proti škodljivcem!

hedgehog-248834_640

“Štejemo si lahko v čast, da naš vrt obiskujejo majhni, radovedni ježki,” pravi Klavdija Lorber, ki na Facebook strani ‘Jež – naš vrtni prijatelj’ pomaga osveščati o koristnosti ježev, hkrati pa tudi svetuje, kako jim lahko pomagamo. Ker imajo radi ježke in se zavedajo, kako so pomembni, se trudijo za njih.

Brez strupov, brez polžev – z ježem

Ježi so zelo koristni obiskovalci na naših vrtovih. “Zavedajte se, da je jež, ki ga imate na vrtu, vaš najboljši vrtni prijatelj. Kajti, če imate na vrtu ježa, bo on jedel škodljivce,” doda sogovornica. Posebej vrtičkarjem bo gotovo všeč podatek, da se ježi prehranjujejo tudi s polži.

hedgehog-child-1759515_640

“Seveda tukaj takoj opozorim, da vrtnarite naravno. Ne uporabljajte raznih strupov za zatiranje “škodljivcev . Ne uporabljajte strupov za polže. Kajti, s strupi ne ubijate samo polžev in drugih živali, ki so vam žal v nadlogo, ampak tudi nase prijatelje ježke,” poudarja in dodaja, da je skrb, da bi zaradi ježev ostali brez zelenjave, odveč.

Jež spada med ogrožene živalske vrste

Ne samo, da populacija ježev upada, spadajo med ogrožene živalske vrste. Ježi velikokrat težko najdejo hrano, saj jim ljudje krčimo naravno okolje, ograjujemo vrtove, ki so tudi čedalje bolj ‘sterilni’ – brez skrivališč in hrane za ježe, še vedno uporabljamo strupe, ogroža pa jih tudi vse več sušnih obdobij. “Še posebej veliko hrane potrebujejo jeseni, ko morajo nabrati dovolj maščobe za preživetje zime,” pojasnjuje Klavdija Lorber.

hedgehog-child-1710717_640

Sogovornica posebej opozarja, da ježem ne dajemo mleka, kot je to pogosto v navadi, saj jim mleko škoduje.

In kako jim lahko pomagamo? Pomagamo jim lahko preživeti z nastavljanjem vode v nizkih posodicah, sploh v poletnih mesecih. “Zelo radi pomalicajo hrano za mačke, okus piščanec jim najbolj tekne. Če jim boste naredili še bivališča na vaših varnih vrtovih, boste pravi heroji!” dodaja Lorberjeva.

hedgehog-child-1777957_640
Žal pa obstaja tudi veliko stvari, ki lahko ježem škodijo oz. jih poškodujejo. To je nastavljanje mleka, košnja trave, ne da bi prej preverili, če je v travi skrito kakšno živo bitje, kurjenje odpadnih vej … Nevarnost predstavljajo tudi ribniki, bazeni, mreže na vrtovih, strupi, nezavarovani odtoki, luknje okoli his, pa tudi psi. Veliko jih konča tudi na cestah, pod avtomobili.

V Sloveniji so zavarovani

Poleg tega, da jih je prepovedano poškodovati, zastrupiti ali usmrtiti, jih državljani ne smemo loviti, ujeti, odvzeti iz narave ali kakor koli vznemirjati. “Lahko jim pomagamo, v kolikor je ogroženo njihovo življenje ali če je jež npr. poškodovan. A vedno se predhodno posvetujte s strokovnjaki – paziti moramo, da jim zaradi nevednosti ne delamo škode ali celo ogrožamo njihovega življenja,” poudarja Klavdija iz Jež – naš vrtni prijatelj.

Našli smo ježka, kaj sedaj?

Če vidimo ježa, ki se opoteka, se sonči, je poškodovan, krvav ali poln klopov – ta potrebuje našo pomoč. Že če ga vidimo podnevi, pomeni, da moramo pomagati – ježi so namreč popolnoma nočne živali.

hedgehog-680212_640

 

Kam se obrniti za pomoč strokovnjakov?
V Sloveniji imamo Zavetišče za divje živali v Muti, glede ježkov pa vam bodo svetovali tudi na FB strani Jež – naš vrtni prijatelj.

Žal pa je v veliko primerih po nesreči razdrto njihovo gnezdo ali pa se je mamici ježki kaj pripetilo. Takrat najdemo male ježke, ki sami tavajo okoli ali pa se glasno oglasajo v gnezdu.

hedgehog-252691_640

“Če imate pri roki kako krpo, rokavice, si jih nadenite in poberite ježke. Namestite jih v varno, višjo škatlo. Dodajte star natrgan časopis ali stare brisače. Mladičem dodajte termofor ali plastenko s toplo vodo. Če imate možnost, jih stehtajte, saj je to pri mladičih pomemben podatek. Nato pa hitro poiščite pomoč strokovnjakov!” pojasnjuje Klavdija.

hedgehog-644648_640

(Visited 1.288 times, 5 visits today)
Close