11:14 dop ZANIMIVO

Oljka ne daje le plodov – oljčni listi za zdravilen čaj!

Oljke so znane predvsem po plodovih iz katerih stiskajo iskano oljčno olje.

Že od nekdaj pa cenijo tudi liste trdoživega drevesa, saj vsebujejo številne zdravilne učinkovine. Te delujejo protibakterijsko, protivirusno, ter protiglivično in antioksidativno.

Poleg tega vsebujejo listi vitamin C, betakaroten, železo, cink, krom, selen in različne aminokisline.

Običajno so naprodaj izvlečki iz listov dodani različnim prehrambenim dopolnilom. Koristne snovi pa lahko zaužijemo tudi enostavneje in ceneje, v obliki čaja iz oljčnih listov. Le najti je potrebno oljke, ki niso obdelane s škropivi.

Čaj skuhamo iz svežih ali posušenih listov. Posušene liste lahko tudi zmeljemo in jih dodajamo različnim jedem.

Blaži številne bolezenske težave

Čaj ima podoben okus kot zeleni čaj, vendar ne deluje poživilno. Zato pa njegovo uživanje uravnava povišan krvni tlak, holesterol ter sladkor in pomaga pri zdravljenju in preprečevanju kardiovaskularnih ter degenerativnih bolezni. Poleg tega zdravilne učinkovine krepijo imunski sistem, upočasnjujejo proces prehitrega staranja kože in spodbujajo nastanek melanina. Zato oljčne liste uporabljajo tudi za izdelavo negovalnih krem.

Priprava čaja iz oljčnih listov

Če uporabljamo posušene liste, jih pred uporabo zdrobimo. Prelijemo jih z vrelo vodo in pustimo stati pet do deset minut. Čaj precedimo in dnevno spijemo tri skodelice. Priporočljivo je tritedensko uživanje, čez teden ali dva, pa lahko postopek ponovimo.

(Visited 470 times, 2 visits today)
Close