10:30 dop ZANIMIVO

Iz zapuščene drevesnice so naredili urbani park – nov ekosistem

Milanski Vivaio Bicocca: od zelenih površin do urbanega ekosistema

Milano si zadnji dve leti prizadeva, da bi nekoč zapuščeno drevesnico preoblikovali v funkcionalen urbani gozdni park, ki bo privlačen in uporaben za meščane.

Ideja je nastala iz opažanja, da ljudje navadno uporabljajo mestne zelene površine pasivno. Skoznje se lahko sprehajajo ali tam preživijo nekaj časa, a na splošno ostanejo neobveščeni in nevpleteni v naravno okolje.

Funkcionalna biotska raznovrstnost

V središču projekta bo tako imenovani koncept funkcionalne biotske raznovrstnosti – velika drevesa, pa tudi grmičevje in zelnate vrste, ki lahko privabijo opraševalce, ptice in male sesalce. Načrtovalci želijo zeleno površino preoblikovati v resnično odporen urbani ekosistem, poleg tega pa želijo pomagati ljudem, da ga razumejo in se vključijo.

Kmalu se bo Vivaio Bicocca odprl za šole in študente ter prebivalce mesta. To ne bo le prostor za izobraževalne dogodke in promocijo zaščite biotske raznovrstnosti, temveč tudi laboratorij idej, ki ga bodo zaupali več kot 33.000 študentom univerze za eksperimentiranje.

V parku bo potekal pouk na prostem

Za začetek se bo zainteresirana javnost na desetih predavanjih med majem in junijem lahko udeležila pouka na prostem. Botanike in zoologe bodo lahko povprašali za več informacij in poglobili svoje znanje o ekosistemih v Milanu.

Naturalistična prenova območja in vrnitev lokalnemu prebivalstvu sta prvi pogoj, da Vivaio Bicocca postane prostor stalnega srečevanja, razprave in načrtovanja, primer participativne skrbi in upravljanja območja.

Vir: The Mayor

(Visited 149 times, 2 visits today)
Close