9:34 dop KMETIJSTVO-IN-GOZDARSTVO, ZANIMIVO

Imamo samooskrbne vasice tudi že v Sloveniji?

Samooskrbne vasi so po svetu vse pogostejše in popularnejše. Tudi v Sloveniji imamo že nekaj zametkov samooskrbnih skupnosti, ki pa so večinoma bolj ali manj skrite. Na vprašanje bralca, ali imamo že prvo pravo samooskrbno vas tudi pri nas, smo malce raziskali …

Samooskbnim vasem so skupne ekološka gradnja, ekološka pridelava hrane, raba obnovljivih virov energije, recikliranje in zmanjševanje odpadnih snovi. Ureditev temelji na čim manjšem ekološkem odtisu skupnosti oz posameznika.

Poglejte nizozemsko samooskrbno vasico, ki je prava vizija prihodnosti – TULE.

Mokri potok nudi zemljišča

Ekološka vas Mokri Potok je slovenska samooskrbna vas, na spletni strani imajo zapisano, da so skupina družin in posameznikov s ciljem oblikovati ekovas po trajnostnih in permakulturnih načelih s poudarkom na samooskrbi v sožitju s soljudmi in naravo. Njihova osnovna vizija je oblikovati ekološko vas, ki se pozitivno umešča v lokalni in globalni prostor. Vaščani s svojim zgledom prikazujejo čim bolj samooskrben način bivanja z nizkim ogljičnim odtisom, negujejo tradicijo in (po potrebi) vpeljujejo nove trajnostne tehnologije.

Bi si želeli bivati v taki vasi? Kot so zapisali na strani, je to mogoče, saj so na voljo v ekološki vasi še tri proste zazidljive parcele z gradbenim dovoljenjem. Ko smo jih želeli povprašati malo več o njihovem življenju v vasi, se niso odzvali na naša sporočila.

Po načelih delitve in souporabe

Še ena priložnost za vse, ki si želite živeti v samooskrbni skupnosti je ekološka kmetija Planko&Kleh , kjer želita lastnika kmetije ustvariti življenjski model večgeneracijskega in multikulturnega sodelovanja, ki bo postal samozadosten, trajnosten in neodvisen.

Za začetek bi rada, kot pišeta, pod svojo streho sprejela nekaj oseb, ki želijo ustvariti in graditi ekološko skupnost, ko bi se naučili sobivati in ko bi postavili jasne cilje in vrednote bi odprli vrata še drugim, ki bi želeli sobivati v skupnosti.

Skupnost si bo aktivno prizadevala za gradnjo zaupanja, sodelovanja in odprtosti, da se ljudje počutijo vidne in slišane. Zemljo bodo obdelovali po ekoloških, permakulturnih in biodinamičnih načelih. Vsaka družina bo imela zasebne bivalne prostore glede na svoje potrebe in možnosti. Na skupnih vrtovih, poljih in pašnikih bodo pridelali hrano, ki jo bodo pripravili v skupni kuhinji. Kot je še zapisano na spletni strani, so dobrodošli vsi z raznoliko paleto znanj, interesov in kulturnih okolij, da bodo lahko ustvarili živo in ustvarjalno ekološko skupnost.

Zeleni krog prispeva k samooskrbi Slovenije

Društvo Zeleni krog organizira skupnostno naročanje pridelkov slovenskih kmetov in dostavo, na katerih naročniki prevzemajo naročeno. Dostava praviloma poteka vsakih 14 dni v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu.

Projekt je naravnan tako, da kmet proda čim več pridelkov in da natančno ve, koliko bo prodal in mu ni treba cel dan stati na tržnici. Domov se vrača s praznim kombijem in ima v žepu pravično plačilo za svoje trdo delo, kar mu daje upanje in voljo za nadaljnjo kmetovanje.

Vir: Zeleni krog, Ekološka kmetija Planko&Kleh, ekovas Modri Potok

(Visited 1.788 times, 14 visits today)
Close