6:45 pop ZANIMIVO

Gozdni specialisti: Mali muhar je selivka, ki prezimuje v Indiji

Številne vrste ptic, katerih populacije so že močno zdesetkane so odvisne od starih, naravnih gozdov, mednje sodi tudi mali muhar. Vrsta velja za enega od gozdnih specialistov, ki potrebuje pomoč v okviru projekta Varuhi naravnih gozdov.

Mali muhar (Ficedula parva) je spretna ptica, ki pogosto trza s svojim repom. Samec malega muharja je na prvi pogled precej podoben taščici, saj ima značilno oranžno-rdeče obarvano grlo in povečini sivorjavo telo.

A je bistveno manjši ptič, ki večino časa preživi dobro skrit v visokih krošnjah listavcev, od koder prepeva melodične pesmi.

Življenjski prostor mu krči intenzivno gozdarjenje

Mali muhar naseljuje stare in vlažne bukove gozdove, kjer je večja količina odmrlega drevja, in primerna dupla za gnezdenje. Ornitologi ocenjujejo, da v Sloveniji gnezdi med 100 in 250 parov malega muharja.

Vrsta je ena redkih evropskih ptic, ki se vsako jesen odseli na prezimovanje v Indijo in Pakistan, ne pa v Afriko. Na udaru je predvsem zaradi intenzivnega gozdarjenja, ki nenehno krči njen življenjski prostor.

Postanite varuh gozdnih specialistov tudi vi. Obiščite www.gozdnispecialisti.si in preverite, kako lahko pomagate ohraniti naše naravne gozdove in ogrožene vrste v njih.

Vir: DOPPS

(Visited 238 times, 3 visits today)
Close