10:57 dop AKTUALNO

Gozdni specialisti kličejo na pomoč: postanite varuh ptic!

Slovenija se ponaša z velikim deležem gozda, a imamo kljub veliki površini gozda ohranjenega le manj kot 1 % starega, naravnega gozda. Tega najdemo le še v redkih gozdnih rezervatih in je ključen za preživetje mnogih dragocenih živalskih vrst, ki jih lahko ohranimo le z odločnim ukrepanjem.

Gozdni specialisti je projekt, s katerim bo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije gozd podaril naravi.

V akciji lahko sodeluje prav vsak posameznik ali podjetje ter s tem pomaga ohraniti naše naravne gozdove in vrste, ki so odvisne od njih tudi za prihodnje generacije.

Mednje sodijo številne vrste ptic: belohrbti detel, koconogi čuk, črna štorklja, divji petelin in mali muhar, katerih populacije so že močno zdesetkane. Za njihovo ohranjanje je nujna učinkovita in takojšnja vzpostavitev novih naravi prepuščenih gozdov.

Ogrožene gozdne ptice:

  • belohrbti detel,
  • koconogi čuk,
  • črna štorklja,
  • divji petelin in
  • mali muhar

Kupi gozd za gozdne specialiste

V okviru projekta Varuhi naravnih gozdov želi DOPPS zagotoviti večji delež naravi prepuščenih gozdov, zato s pomočjo srčnih ljudi – varuhov, zbirajo sredstva za nakup vsaj 10 ha gozda, ki ga bodo podarili oz. vrnili naravi. Vanj ne bodo posegali, prepustili ga bodo naravnemu razvoju in s tem ohranjali gozdne specialiste.

Prepričani so, da znamo Slovenci narediti korak naprej pri varovanju naših dragocenih gozdov in pristopiti k varstvu najbolj ogroženih komponent biotske raznolikosti v njih.

Akcijo lahko podprete tudi vi, s klikom na povezavo.

Vir. DOPPS

(Visited 287 times, 6 visits today)
Close