Gorenjski gozdovi imajo tri nove prebivalce – Risinja Aida ima mladičke

1 septembra, 2021

Iz Life Lynx so sporočili, da so dobili dokaz o prvi reprodukciji risov doseljenih na Gorenjsko. Pohodnici iz Gorenjske sta sredi avgusta na območju Jelovice videli tri risje mladiče in njihovo mamo, Aido.

Konec aprila 2021 sta bila na območju Bohinjskih gora izpuščena risa Aida in Zois. Prvi podatki iz njunih telemetričnih ovratnic so pokazali, da sta oba risa ostala na območju Jelovice, kjer je bila Aida z mladički tudi videna. Mladičke lahko vidite v spodnjem videu.

Redka srečanja z risi v naravi

Res, da so srečanja z risjimi mladiči v naravi zelo redka, a kljub temu velja opozorilo. »Živali ne vznemirjamo, saj so prvi meseci po skotitvi ključni za preživetje mladičev. V tem času risinje svoje mladiče pogosto prestavljajo med več različnimi brlogi, saj s tem zmanjšajo možnost, da bi jih prek njihovega vonja zaznali potencialni plenilci. Vsi mladiči v naravi ne preživijo do odrasle dobe; v prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50 %,« opozarjajo odgovorni v projektu Life Lynx.

So pa v teh dneh začeli z novo sezono monitoringa risov s foto pastmi v Sloveniji in nekaj kamer bodo postavili tudi na Gorenjsko. Mi se že veselimo novih posnetkov malih risov.

 

Vir: Life Lynx

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 329 times, 8 visits today)