1:00 pop OKOLJE

Gorenjski gozdovi imajo dva nova prebivalca: dobrodošla Aida in Zois!

Pretekli konec tedna so v okviru projekta Life Lynx na Jelovico pripeljali risji par iz Romunije, samico Aido in samca Zoisa. Risa sta potovanje dobro prestala in sta že nameščena v prilagoditveni obori, iz katere bosta kmalu izpuščena v naravo.

Za Aido, ki so ji ime izbrali v Romuniji, in Zoisa, ki so ga slovenski lovci poimenovali po naravoslovcu Žigi Zoisu, bodo v času prilagajanja na svoje novo okolje, skrbeli bohinjski lovci iz lovske družine Nomenj-Gorjuše.

Aida (Foto Maja Sever)

»V tem času je pomembno, da risov ne vznemirjamo, saj gre za divji živali, ki sta zelo plašni. Lokacija obore ni javno znana, ljudi pa prosimo, da se ji ne približujejo. Okolico obore nadzorujemo tudi s kamerami in s pomočjo lokalnih lovcev ter inšpektorjev,« so zapisali na spletni strani projekta Life Lynx.

Tris že čaka družbo na Pokljuki

Prvega risa, ki je bil konec januarja ujet v Romuniji, so preselili v prilagoditveno oboro na Pokljuki marca letos. Učenci Skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe pa so mu izbrali ime Tris – triglavski ris. V prilagoditveni obori čaka na dve risinji, ki so ju marca ujeli na Slovaškem, da bodo skupaj izpuščeni v naravo.

 

Vir: Life Lynx

(Visited 189 times, 3 visits today)
Close