Avtor in foto: IF 9:07 dop ZANIMIVO

Ena najbolj ekološko neoporečnih soli na svetu, brez miniranja in kopanja

Sol, stara več milijonov let

Sredi španske avtonomne pokrajine Baskije v dolini Añana po več tisočletij starih postopkih brez miniranja ali kopanja pridobivajo eno izmed najbolj kvalitetnih in ekološko neoporečnih soli na svetu, nad katero se navdušujejo tudi najboljši kuharski mojstri.

Pod zemljo se nahajajo plasti soli, skozi katere se prebija izvirska voda. Ko voda doseže zunanjo površino, je nekajkrat bolj slana kot morje. Napeljejo jo v plitve bazene in v poletnih mesecih v njih s pomočjo izhlapevanja vode pridobivajo sol na podoben način, kot v (naših) morskih solinah.

Sol brez plastike in pesticidov

Sol pridobivajo na naravi prijazen način, na njena podzemna nahajališča pa zaenkrat še ne vpliva onesnaženje okolja. Prednost te soli je, da je pod zemjo (ostanek morja) že več kot dvesto milijonov let, voda, ki jo raztaplja in prinaša na površino, pa se pretaka po podzemnih kanalih več kot sedemdeset let.

Tako niti sol niti voda ni onesnažena s plastiko, pesticidi in drugimi kemičnimi proizvodi zadnjih desetletij, kar za morsko vodo in s tem tudi morsko sol danes žal ne velja več.

Trajnostni projekt

Soline so bile ob koncu preteklega stoletja zaradi manjšega povpraševanja in neprimernega vzdrževanja v slabem stanju. A lokalni zanesenjaki skupaj s strokovnjaki so zastavili projekt ohranitve starodavne dejavnosti. Trajnostni projekt obnavljanja solin pa ni pomemben le zaradi pridobivanja kvalitetne soli, temveč tudi z vidika ohranjanja tradicije ter starodavne arhitekture in krajine.

Z novimi vsebinami, kot so turistični ogledi, ponudba soli v različnih oblikah, možnost sproščanja z namakanjem nog v plitvih bazenih, pa privabljajo vedno več obiskovalcev vseh starosti.
IF

(Visited 261 times, 1 visits today)
Close