6:52 pop ZANIMIVO

Eko družinski filmi: O pridelavi kave, volkovih in vplivu segrevanja na živali

V štirih dokumentarnih filmih, poglejte, kaj se dogaja na “otoku kave” z njeno pridelavo, kako se volkovi vračajo v zvezno državo Washington, kako se živali spopadajo z globalnim segrevanjem v Združenem kraljestvu ter kaj se dogaja z grebeni školjk.

Večeri so dolgi in nekaj bralcev se nam je oglasilo, da pogrešajo kakšen bolj ekološko usmerjen (dokumentarni) film, ki bi ga lahko gledali s celo družino. Kje jih najti?

Sekretariat Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), Jackson Wild in Razvojni program Združenih narodov organizirajo mednarodno filmsko predstavitev, ki se osredotoča na neizmerno vrednost naših ključnih vrst, njihove obsežne ekosistemske storitve in milijone ljudi, ki to zagotavljajo.

Tokrat predstavljamo dokumentarne filme v kategoriji “The Web of Life” (krajši filmi), vse štiri finaliste si lahko ogledate na spletni platformi brezplačno.

Skupna tla (The Common Ground)

Zmagovalni film govori o Javi v Indoneziji, ki je nekoč proizvedla toliko kave, da je ime otoka postalo sinonim za ta pridelek. Potem pa je krčenje gozdov in zasajevanje monokultur povzročilo zemeljske plazove in neuspelo pridelavo pridelkov, se je majhna skupina pridelovalcev kave odločila spremeni svoje načine pridelave kave, da bi pomagali gozdu in vsem kmetovalcem. Film si lahko ogledate tukaj ().

Kako šteti volkove? (How to Count a Wolf)

Sivi volkovi, so nekoč živeli v večini zvezne države Washington, potem so lov, lovljenje s pastmi in zastrupljanje povzročili njihovo lokalno izumrtje. Toda v začetku tega stoletja so se po zaslugi okrevanja populacije v Montani, Idahu in Britanski Kolumbiji volkovi začeli vračati tudi v zvezdno državo Washington – z njihovo vrnitvijo se je povečal tudi konflikt s človekom. Zdaj biologi v regiji neutrudno delajo in prevzemajo precejšnje osebno tveganje, da bi zagotovili, da bodo sivi volkovi spet lahko sobivali z ljudmi v Washingtonu. Film si lahko ogledate tukaj.

Življenje na robu (Living on the Edge)

Vas zanima, kako globalno segrevanje vpliva na divje življenje v Združenem kraljestvu? Potem vabljeni k ogledu filma, v katerem se potopite v skriti svet planktona, peščenih jegulj in morskih ptic, ki predstavi njihovo življenje na robu. Film si lahko ogledate tukaj.

Grebeni školjk – filtri morja (Marine Ecosystem Diaries – Shellfish Reefs: Filters of the Sea)

Grebeni školjk naseljujejo obale po vsem svetu in že milijone let oblikujejo zdravje oceanov. Ti grebeni so sestavljeni iz različnih vrst školjk, ki filtrirajo vodo in zagotavljajo pomemben življenjski prostor za nekatere vrste rib in ranljive nevretenčarje. Na žalost je ta ekosistem na robu propada zaradi prekomernega izkoriščanja in slabe kakovosti vode. Film si lahko ogledate tukaj.

Še več namigov za ekološke filme za celo družine pa najdete TULE.


Vir: Jackson Wild

(Visited 84 times, 1 visits today)
Close