5:25 pop ZANIMIVO

Eko družinski filmi: O življenju vider, orangutanov in treh družin ptic

Preverite, kako so se na Nizozemsko vrnile vidre, kaj se dogaja z najredkejšim tapanuli orangutanom in kako živijo tri družine ptic.

Večeri so dolgi in nekaj bralcev se nam je oglasilo, da pogrešajo bolj ekološko usmerjene (dokumentarne) filme, ki bi jih lahko gledali s celo družino. Kje jih najti?

Sekretariat Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES), Jackson Wild in Razvojni program Združenih narodov organizirajo mednarodno filmsko predstavitev, ki se osredotoča na neizmerno vrednost naših ključnih vrst, njihove obsežne ekosistemske storitve in milijone ljudi, ki to zagotavljajo.

Tokrat predstavljamo prvega zmagovalca in dva finalista v kategoriji “The Web Life” (daljši filmi), vse tri filme si lahko ogledate na spletni platformi brezplačno.

Vidra, legenda se vrača (The Otter, A Legend Returns)

Zmagovalni film, predstavi, kako so vidre popolnoma izginile na Nizozemskem, zaradi posledic lova, izgube habitata, onesnaževanja in prometnih nesreč. Toda Nizozemci so pokazali zgled z vlaganjem v kakovost svojih voda in obnovo njihovega habitata, da bi omogočili njeno ponovno naselitev. Film si lahko ogledate tukaj.

Zdaj ali na novo (Now or Newer)

Prvi dokumentarni film o najredkejši veliki opici na planetu, tapanuli orangutanu in njegovem domovanju v Sumatranskem gozdu. Kako je v preteklosti sobival v deževnem gozdu skupaj z lokalnimi prebivalci. Zdaj pa se je vse spremenilo. Film si lahko ogledate tukaj.

Krila nad vodo (Wings Over Water)

Pripoveduje zgodbo o epskih potovanjih treh neverjetnih družin ptic – žerjava, zlatega gozdičarja in race mlakarice – z izjemnimi posnetki njihovega fascinantnega vedenja. Film si lahko ogledate tukaj.

Vir: Jackson Wild

(Visited 266 times, 1 visits today)
Close