9:00 dop ZANIMIVO

3 načini, kako shraniti ingver (ali kurkumo)

Koristi in učinki ingverja za zdravje so že dobro znani. Uživamo lahko presnega, kot čaj ali kot začimbo, v vsakem primeru pa je najboljši doma vzgojen!

Kako ingver vzgojiti doma, smo pisali februarja, pred prvo zmrzaljo pa je čas, da gomolje izkopljemo iz zemlje.

Kako shranjujemo gomolje, kot sta ingver in kurkuma, da jih bomo imeli čim dlje na voljo?

Sušenje kot predpriprava

Ko gomolje izkopljemo, je zelo pomemben korak, da jih dobro posušimo. “Če je še dovolj močno sonce, to naredimo kar zunaj, drugače pa kje ob peči ali na radiatorju. Zelo dobro se morajo posušiti vse rane, ki so nastale, saj tam najprej začne gniti. Videli boste kako spremeni barvo ”kože” in ko le ta že narahlo odstopi od gomolja, so le te pripravljeni za nadaljnjo obdelavo ali shranjevanje,” svetuje Brigita Šušteršič, avtorica knjig Kuhajmo domače, Vrtnarski dnevnik, Vzgoja lastnih sadik ter Shranjevanje semen.

Ingver nato shranimo v hladilnik

Če želimo čez zimo uporabljati sveže gomolje, je po nasvetu sogovornice najboljše mesto za shranjevanje hladilnik, kjer je konstantna temperatura. Ko jih potrebujmo, jih le vzamemo ven in uporabimo. Prav tako jih v hladilniku shranimo za vzgojo sadik za naslednje leto.

Ali pa ga posušimo za prah

Druga opcija pa je sušenje. “Najprej gomolje olupimo, najboljše je kožo postrgati dol s hrbtnim delom noža, da ne porežemo preveč gomolja. Narežemo jih na manjše koščke in damo sušiti, lahko v sušilnik ali v pečico,” pove Brigita Šušteršič in opozori, da pazimo na temperaturo, ki ne sme presegati 45°C, da ohranimo vse vitamine. Sušimo jih približno 15-20 ur, odvisno od velikosti in mesta sušenja. Posušen ingver lahko zmeljemo v prah (kar v kavnem mlinčku, kot postreže z idejo) ali pa jih uporabljam kar tako, v koščkih.

Nasvet z Brigitinega vrta: Ko lupite in režete kurkumo, uporabljajte rokavice. Drugače bodo vaše roke kar nekaj ur popolnoma rumene.

Ingver lahko tudi liofiliziramo

Več o liofilizaciji živil bomo pisali v prihodnjem tednu, tokrat pa le namig, da lahko ingver shranimo tudi tako, da ga liofliziramo.

“Ingver je odličen. Posušen je bistveno bolj »močan« in grenek kot svež, vendar se zelo dobro ujema s čajem, sploh v zimskih mesecih. Kar je tudi praktično, je to, da sem samo enkrat namenil 30 min časa, da ga pripravim v malo večji količini, sedaj pa ga bom imel nekaj mesecev na zalogi, torej mi ga ne bo treba stalno lupiti/rezati…” pove Davor Vuchkovski, ki ravno v teh dneh začenja z blagovno znamko NjamiNjam.

(Visited 610 times, 4 visits today)
Close