1:07 pop TURIZEM

Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča na svetu

“Svetovni mediji so med neštetimi prizori Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča,” so sporočili iz Postojnske jame in dodali, da so letos prvič tudi ubesedili željo, da Božična pravljica postane del nesnovne kulturne dediščine UNESCA. 

Žive jaslice, ki po enoletnem premoru znova navdušujejo v Postojnski jami med 25. in 30. decembrom, niso še nikoli doslej bile tako zelo pričakovane kot prav letos. Doživljanje svetopisemske zgodbe, njenega sporočila o upanju in veličastne Postojnske jame pa še nikoli tako intenzivno in čuteče. »Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse. Ljudje iščejo lepoto. In lepota zdravi!« je odzive gostov ob premierni uprizoritvi Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

Tradicija

Žive jaslice v Postojnski jami imajo 33-letno tradicijo. Različni režiserji so jo skozi leta z novimi elementi, drugačnimi postavitvami, bogato kostumografijo in izjemnimi vokali postavili na izjemno visoko raven. Žive jaslice v tem času niso bile izvedene zgolj dvakrat; leta 1997 in 2020.

Edinstveno jamsko okolje in postavitev dogajanja vzdolž 5 kilometrov uvršča Žive jaslice v Postojnski jami med najdaljše podzemne žive jaslice. Veličastne kapniške skulpture in mogočnost dvoran, v katere je spektakel vpet, pa dih jemajoče unikatne prizore.

Prve žive jaslice je v skalni votlini leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški v Italiji. Božična pravljica je tako največji približek originalu, hkrati pa v dogajanje vključuje lokalne igralce in s tem vzpodbuja pripadnost. Mnogi liki ostajajo z nami že 10 in več let. Mnogi so iz pastirjev »napredovali« v Jožefe in Marije. Najmlajša igralka letos je 11-letna Liza, ki že kaže ambicije po večjih vlogah.


Več na: Postojnska jama

(Visited 300 times, 2 visits today)
Close