Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča na svetu

27 decembra, 2021
Foto: Postojnska jama d. d.

“Svetovni mediji so med neštetimi prizori Žive jaslice v Postojnski jami uvrstili med 10 najlepših podob božiča,” so sporočili iz Postojnske jame in dodali, da so letos prvič tudi ubesedili željo, da Božična pravljica postane del nesnovne kulturne dediščine UNESCA. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Žive jaslice, ki po enoletnem premoru znova navdušujejo v Postojnski jami med 25. in 30. decembrom, niso še nikoli doslej bile tako zelo pričakovane kot prav letos. Doživljanje svetopisemske zgodbe, njenega sporočila o upanju in veličastne Postojnske jame pa še nikoli tako intenzivno in čuteče. »Božična zgodba je pravi obliž po izjemno težkih časih, ne le za turizem, temveč za vse. Ljudje iščejo lepoto. In lepota zdravi!« je odzive gostov ob premierni uprizoritvi Živih jaslic v Postojnski jami na kratko povzel predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Tradicija

Žive jaslice v Postojnski jami imajo 33-letno tradicijo. Različni režiserji so jo skozi leta z novimi elementi, drugačnimi postavitvami, bogato kostumografijo in izjemnimi vokali postavili na izjemno visoko raven. Žive jaslice v tem času niso bile izvedene zgolj dvakrat; leta 1997 in 2020.

Edinstveno jamsko okolje in postavitev dogajanja vzdolž 5 kilometrov uvršča Žive jaslice v Postojnski jami med najdaljše podzemne žive jaslice. Veličastne kapniške skulpture in mogočnost dvoran, v katere je spektakel vpet, pa dih jemajoče unikatne prizore.

Prve žive jaslice je v skalni votlini leta 1223 postavil sv. Frančišek Asiški v Italiji. Božična pravljica je tako največji približek originalu, hkrati pa v dogajanje vključuje lokalne igralce in s tem vzpodbuja pripadnost. Mnogi liki ostajajo z nami že 10 in več let. Mnogi so iz pastirjev »napredovali« v Jožefe in Marije. Najmlajša igralka letos je 11-letna Liza, ki že kaže ambicije po večjih vlogah.


Več na: Postojnska jama

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 228 times, 6 visits today)