Zasavska koča na Prehodavcih

14 avgusta, 2020

Zasavska koča na Prehodavcih je še ena koča z enkratno lokacijo, okolico in razgledom. Ponosno stoji na razgledni vzpetini nad Dolino Triglavskih jezer, 2071 metrov nad morjem. Do nje vodijo dolge poti: iz Trente, Planine Blato, Planine Zadnjice ali od Koče pri Savici, za vse pa boste porabili vsaj 4 ure.

Koča se nahaja na trasi Naj planinske poti 2018: Planina Blato – Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato.

Če vreme dopušča, se koča vsako leto odpre 21. junija. V njej je 63 postelj na skupnih ležiščih, koča pa se ponaša z domačnostjo, ki je tako všeč njihovim obiskovalcem. Zanje skrbi mlada in ubrana ekipa, ki planince pogosti s tipično planinsko hrano.

Kot so nam povedali v Planinskem društvu Radeče, je njihova posebnost Prehodavški pisker – zelenjavna enolončnica s čičeriko in lečo. Občasno pripravijo tudi Grenadirmarš, tipično zasavsko jed iz praženega krompirja in testenin, od sladic pa priporočajo Prehodavško gibanico.

NAMIG: Od koče vam bo pogled segel po zgornjem delu Doline Triglavskih jezero, proti Vršacu nad Zadnjico, Poprovcu, Zelnarici, grebenu Špičja ter goram nad dolino Trente. V bližini se večkrat pasejo kozorogi, zaradi mešanja primorskih in gorenjskih vetrov pa tu raste veliko vrst cvetlic.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 114 times, 7 visits today)