Avtor BR; foto: arhiv JZ TNP 6:06 pop TURIZEM

Učna pot Goreljek – pohod in spoznavanje šotnega barja na Pokljuki

Med sprehodom po krožni učni poti boste iz informativnih tabel izvedeli zanimivosti o rastlinstvu in živalstvu na barju.

Dober kilometer dolga učna pot barje Goreljek na Pokljuki je ena izmed najbolj obiskanih učnih poti v Triglavskem narodnem parku.

Lani so jo v JZ Triglavski narodni park v sklopu projekta Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku — VrH Julijcev, temeljito prenovili.

Učna pot Goreljek je tako po novem bogatejša za 15 novih informativnih tabel, prenovili pa so tudi obsežen del lesenih delov poti in ograj.

Barja – dragoceni deli narave

Na učni poti lahko spoznate zanimivosti rastlinskega in živalskega sveta, Pokljuko nekoč in danes ter pomen šotnih barij, ki sodijo med najbolj dragocene dele narave in so najbolj južno ležeča barja v Evropi.

Najpomembnejše rastlinske vrste so različne vrste šotnih mahov, opazite pa lahko tudi drobno mesojedko rosiko, rožmarinko, nožničavi munec, dlakavo mahovnico, barjansko kopišnico ter druge.

Pot Goreljek primerna za vse generacije

Izhodišče je pri hotelu Jelka (kapelica Sv. Antona Padovanskega, Goreljek) in sodi med nezahtevne poti, primerna je tudi za najmlajše, ki se šele spoznavajo z obiskovanjem narave.

Z JZ Triglavski narodni park so nam sporočili, da je v teh dneh barje Goreljek še delno zasneženo, zato je za obiskovalce priporočljiva dobra obutev, previdnost pri hoji pa zaradi nekoliko spolzkega terena tudi ne bo odveč.

(Visited 211 times, 6 visits today)
Close