5:46 pop TURIZEM

Teden naravnih parkov Slovenije: 50 dogodkov od Goričkega do Strunjana

Upravljalci širših zavarovanih območij – naravnih parkov Slovenije so z namenom ljudem približati naravo in pripomoči k razumevanju globalnih razsežnosti naše naravne dediščine strnili aktivnosti v že tradicionalni Teden naravnih parkov Slovenije.

Tako se v času od 19. do 28. maja odvija nekaj manj kot petdeset, kot poudarjajo, simpatičnih in poučnih dogodkov po vsej Sloveniji, od Goričkega do Strunjana.

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel in opraševalcev (20. 5), dan NATURE 2000 (21. maj), mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. 5.) in dan evropskih parkov (24. 5.).

Te dni, ki smo jim pripisali poseben pomen za promocijo narave in ozaveščanje prebivalstva, so upravljalci petnajstih (šestnajsti je v postopku pridruževanja) naravnih parkov Slovenije, združeni v neformalno Skupnost naravnih parkov Slovenije, povezali v Teden naravnih parkov Slovenije.

Zavarovana območja narave pokrivajo 13 % Slovenije

“Zemlja se bori in očiščuje nesnage, ki jo povzročamo ljudje. Na Slovenskem že stoletja živimo bolj ali manj v sozvočju z naravo, zavedajoč se njene miline in skrajnih moči. Tudi v sodobnih časih, ko negativni učinki globalizacije neusmiljeno vdirajo v nedrje naše deželice, poskušajmo ostajati spoštljivi do Zemlje, zvesti naravi in topogledno ponižni,” poudarjajo.

Zavarovana območja narave pokrivajo 13 % Slovenije in predstavljajo najdragocenejše dele naše domovine. Upravljalce teh območij povezuje skupni interes ohranjanja narave.

“Skrb za zadovoljivo urejanje infrastrukture, za vzdržno gospodarjenje v razmerju do narave, za vzdrževanje vzpodbudnega okolja za prebivalce ter dvig stopnje okolju prijaznega vedenja splošne turistične populacije in domačega prebivalstva so naše stalne naloge,” pravijo organizatorji, ki so z namenom navduševanja prebivalstva nad globalno razsežnostjo naravne in tudi kulturne dediščine Slovenij, omogočanja doživetij in razumevanja narave ter specifičnih lokalnih značilnosti smo v Teden naravnih parkov Slovenije strnili nekaj manj kot 50 dogodkov po vsej Sloveniji, od Goričkega do Strunjana.

Od festivalov in filmov do sejmov in strokovnih predavanj

Organizirani bodo festivali, strokovna predavanja ter simpatični sejmi lokalnih izdelkov in pridelkov.

Obiskovalcem bodo na široko odprta vrata številnih stalnih in priložnostnih začasnih razstav. Predvajani bodo tematski filmi, risanke ter predstavljene bodo knjige. Organizirani bodo številni vodeni sprehodi in pohodi po naravnih učnih in slikovitih pravljičnih poteh z bogato in domišljije polno spremljajočo vsebino. Izostale ne bodo niti številne strokovne ali sprostitvene delavnice. Pozornost bo usmerjena k pticam, ki jih bo s strokovnim vodenjem moč opazovati. “Naravne parke Slovenije bo mogoče tudi okusiti s prikazom kulinarične dediščine za sodoben čas,” še povabijo.

TULE so zbrani vsi, s kratkimi predstavitvami.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Close