Avtor vb; foto: shutterstock.com 10:51 dop OKOLJE

VIDEO: Kaj v Sloveniji delamo dobrega za naravo? (1. del: Štorklje)

V vseh državah članicah Evropske unije 21. maja obeležujemo dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu, Nature 2000.

“Kaj delamo dobrega za naravo?” so spraševali v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) ob 10. evropskem dnevu Nature 2000.

Pestra slovenska narava

Pestrost narave zahteva pestrost rešitev pri varstvu narave. In odgovori s terena so prav tako pestri, kot je pestra narava v Sloveniji.

Sogovorniki so v sedmih videih predstavili skrb za štorklje, urejanje kalov na planinah, odstranjevanje tujerodne vrste raka trnavca, obnovo cerkva za varstvo netopirjev, delavnice za otroke o dvoživkah, monitoring za triprstega detla ter urejanje visokodebelnih travniških sadovnjakov.

V seriji objav bomo predstavili vseh sedem, začenjamo pa s skrbjo za štorklje.

Skrb za štorklje

Štorklje se selijo zaradi hrane – od marca naprej prihajajo v Slovenijo, na odhod pa se pripravljajo v drugi polovici avgusta. Večino časa preživijo v Afriki.

Leta 2016 so štorklje prvič za bivališče izbrale Osnovno šolo Predoslje. Lea Štajer, učiteljica biologije, skrbi za spremljanje in vso potrebno organizacijo, tako da je štorkljam tu čim bolj udobno.

Pri tem pomagajo Dare Fekonja iz Prirodoslovnega muzeja, Damjan Denac iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter Metod Rogelj iz Zavoda Repulbike Slovenije za varstvo narave, Območna enota Kranj. Tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Britof (PGD Britof) so se odzvali na povabilo Osnovne šole Predoslje in pomagajo pri skrbi za štorklje.

Štorklje so z navdušenjem sprejeli prebivalci in otroci.

Kaj vse delajo za štorklje, so predstavili poveljnik Anže Gomboc in prostovoljna gasilka Katja Gorjanc iz PGD Britof ter učiteljica biologije Lea Štajer iz Osnovne šole Predoslje:

(Visited 30 times, 8 visits today)
Close