8:00 dop TURIZEM

Jesenski pohod na Slavnik, tisočak, ki je tudi naravni spomenik

Jesenski pohod na Slavnik, tisočak, ki je tudi naravni spomenik

Slavnik je 1028 metrov visoka gora na kraškem robu oz. na robu Slovenske Istre – v Čičariji. Začiten je kot naravni spomenik.

Na vrh, do kateraga bomo potrebovali uro in pol do dve uri in pol, vodi več označenih poti. Po zahodnem pobočju gore se povzpnemo po položni poti iz Prešnice, istrske vasice, stisnjene pod pobočja Slavniškega pogorja. Najbolj priljubljena pa je pot iz Podgorja, ki je najkrajša.

dostopi:
Podgorje: (518m): 1h 30min
Prešnica (480m): 2h
Hrpelje (497m): po cesti 11km, 3h
Markovščina (567m): skozi Skadanščino 2h 30min

Razgled se na vrhu odpre na vse strani: na severu vse do Dolomitov in vzhodneje na Julijske Alpe, na severovzhod čez Brkine, Vremščico in Nanos vidimo do Kamniško-Savinjskih Alp, vzhodneje Javornike in Snežnik, pa čez Čičarijo do Učke, južno je Istra, zahodno Koprski zaliv, v jasnem vremenu pa vidimo vse do Benetk.

Deset metrov pod vrhom se nahaja Tumova koča na Slavniku

Zamisel o gradnji koče na Slavniku so sprejeli na ustanovnem občnem zboru PD Koper leta 1949. Z gradnjo so začeli leta 1955 in 24. junija 1956 so v kletnih prostorih že odprli zasilno oskrbovano planinsko postojanko. Kočo so v celoti dogradili in jo svečano odprli 7. julija 1957. Poimenovali so jo po dr. Henriku Tumi (1858-1935), znanem slovenskem alpinistu, planinskem ideologu, botaniku, politiku in narodnem buditelju. Med leti 1988 in 1994 so kočo temeljito prenovili. Zgradili so prizidek za sanitarije in večji vhodni predprostor, zaščitili fasado s kovinsko oblogo, obnovili vse notranje instalacije, prostore in opremo ter povečali jedilnico

V gostinskem prostoru je 70 sedežev; v sobah je 8 postelj, na skupnem ležišču pa 20 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo; voda kapnica, elektrika.  Koča ima certifikata Okolju in Družinam prijazna koča.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, za skupine pa tudi med tednom po poprejšnjem dogovoru z oskrbnico. Oskrbnica je Gabrijela Nagy iz Podgorja (informacije: 031 668 688, gabrijelanagy@gmail.com)

 

Več na: PZS Koča na Slavniku

 

Vir: PZS, OPD

(Visited 972 times, 6 visits today)
Close