6:30 pop TURIZEM

Prenovljena Vezna planinska pot (VPP) XIV. divizije

Vezna planinska pot XIV. divizije je za Slovensko planinsko potjo druga najstarejša vezna obhodnica po Sloveniji.

Vezna planinska pot XIV. divizije je za Slovensko planinsko potjo druga najstarejša obhodnica po Sloveniji, ki je v zadnjem desetletju doživela temeljito prenovo, za piko na i pa je pri Planinski založbi PZS izšel planinsko-zgodovinski vodnik Po poteh XIV. divizije.

Foto: Manca Ogrin

Pot je mogoče spremljati tudi prek spletne aplikacije maPZS. Pot na 181 kilometrih od Sedlarjevega do Ljubenskih Rastk zbere 28 etap in 29 kontrolnih točk. Letošnji pohod po VPP XIV. divizije in srečanje planincev Savinjske regije bo 28. maja od Slemena do Smrekovca.

Na Slemenu nad Šoštanjem so jo 9. novembra 1958 osnovala planinska društva celjske regije, spomladi 1959 jo je prvič markiralo PD Celje Matica, zdaj pa jo vzdržujejo planinska društva Savinjskega meddruštvenega odbora, ki so jo v letih od 2012 do 2020 tudi obnovila. Vodi od Sedlarjevega do Ljubenskih Rastk in na 181 kilometrih zbere 28 etap in 29 kontrolnih točk. Označena je z rdeče-belo Knafelčevo markacijo, rdečimi planinskimi usmerjevalnimi tablami in rdečo rimsko številko XIV vsaj na križiščih poti. Na novejših smernih tablah za obhodnice je lahko v smeri poti dodan napis ali nalepka XIV.

Nov vodnik Po poteh XIV, divizije

Planinsko-zgodovinski vodnik Po poteh XIV. divizije izpod peresa fotografa, publicista in popotnika Francija Horvata poleg planinskih informacij vsebuje tudi zgodovinska dejstva in neštete zgodbe, ki bralca ponesejo v čase, ko so se borke in borci XIV. divizije v hudi zimi in težkih razmerah, pogosto brez hrane, toplih oblačil in municije, prebijali skozi sovražnikove obroče.

Foto: Manca Ogrin

“Vezna planinska pot XIV. divizije ima 28 etap in 29 kontrolnih točk, kjer dobimo žig, in te etape so tudi osnova vodnika. Poleg vseh ključnih informacij, kot so dolžina, višinska razlika, izhodišče, čas hoje, zahtevnost in druge, so tu še opis kraja, kjer poteka pot, nekaj je dodanih zgodovinskih pričevanj borcev – ta so citirana iz starega vodnika – in številne naravne in kulturne znamenitosti ob poti. Vodniku sem z zgodovinskimi pričanji, opisi območja in znamenitosti dodal še nekaj dodane vrednosti, da ne bil preveč suhoparen in da bi bil zanimiv tudi za tiste, ki se morda ne morejo več odpraviti po tej planinski poti,” je na Žlebnikovi domačiji v Šentvidu nad Zavodnjami povedal Horvat. Ob boku vodniku, ki je izšel pri Planinski založbi PZS, uredila pa sta ga Andrej Mašera in Irena Mušič Habjan, so v PD Atomske toplice Podčetrtek izdali tudi Dnevnik po VPP XIV. divizije in bodo vodili evidenco o opravljeni poti.

Planinska pot XIV. divizije ima 28 etap in 29 žigov

Prva etapa se začne v Sedlarjevem, kjer je prva kontrolna točka, zadnja se konča v Ljubenskih Rastkah. Etape lahko prehodimo posamično ali jih med sabo povezujemo, odvisno od naše fizične pripravljenosti in vremena, svetuje avtor Horvat: “Planincem bi svetoval, naj si etape izbirajo po svojih zmožnostih. Nekateri bodo vso pot dobesedno pretekli, drugi pa bodo izbrali posamezne etape ali jih nekaj združili. Logistiko oz. hojo nam lahko olajšata dva avtomobila, saj nam ne bo treba pešačiti do izhodišča. Pot je namenjena vsem, ki radi hodijo, bodisi so to družine z otroki, odrasli ali starejši, kajti gre za lahko pot, ki pa je ne smemo podcenjevati, saj so nekatere razdalje kar velike. Ker na poti ni veliko planinskih koč, je treba vzeti s seboj ustrezno zalogo hrane in pijače. Prav tako je že doma treba predvideti, kje bomo spali, če načrtujemo pot prehoditi v celoti in ne po posameznih etapah.”

Vir: PZS

(Visited 225 times, 1 visits today)
Close