Poletni pobeg iz mesta: Podpeško jezero

26 julija, 2020

Podpeško jezero, ki ga imenujejo tudi Krimsko, Podkrimsko, Jezero pod Planico ali Jezero pod Sv. Ano, je kraško jezero pri vasi Jezero v bližini Podpeči v občini Brezovica. Jezero je z okoliško močvirno ravnico razglašeno za naravni spomenik Slovenije. Od Ljubljane je oddaljeno ravno prav, da si privoščite popoldanski sprehod in kopanje.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Foto: Saša Dedič

Eno najglobjih jezer

Nahaja se na južnem obrobju Ljubljanskega barja, napajajo pa ga vode površinskih kraških izvirov. Njegova posebnost je podzemni odtok lijakaste oblike, skozi katerega vodi ozko globoko brezno, raziskano do globine 51 metrov. Tako Podpeško jezero spada med najglobja jezera v Sloveniji. Preko omenjenega lijaka voda odteka v 300 m oddaljeni Hruški potok, desni pritok Ljubljanice. Jezero ima površino 1,2 ha, njegova obala pa ima v obliki skoraj popolnega kroga premer okrog 130 m.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Jezerski ekosistem je bogat in ga tvorijo mnoge rastlinske in živalske vrste, kot so raki, rečne školjke, ščuke, ostriži, kleni, somi in drugi. V jezeru je preko celega leta mogoč tudi ribolov.

Kopališče v naravi

Ob jezeru je urejeno manjše kopališče, ki je zelo priljubljeno, saj je ravno prav odmaknjeno od mesta, da začutite pristno naravo. Je točka, kjer se spočijete in osvežite, lahko pa se podate tudi na enega izmed bližnjih hribov – na vrh Planince, Krim ali bližnji vrh Sv. Ane. Slednja nudi poleg lepe romarske cerkve, še širen razgled na Ljubljansko barje in slovenska hribovja.

Foto: Saša Dedič
Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 449 times, 2 visits today)