6:00 pop TURIZEM

Piran in Portorož: “Turistična sezona je boljša kot pred pandemijo”

Julija v občini Piran več prenočitev kot leta 2019. Delež unovčenih bonov je še vedno visok, a počasi se vračajo tudi tuji turisti. Odlično kaže tudi za avgust,kot napovedujejo, sezono pa si želijo podaljšati vsaj še v jesenske mesece.

Iz Turističnega združenja Portorož sporočajo, da so nastanitvene kapacitete v občini Piran so odlično zasedene. “Poletna sezona je celo boljša kot pred pandemijo koronavirusa, predvsem na račun boljše zasedenosti zasebnih in drugih manjših nastanitvenih obratov,” so sporočili.

Odprti vsi hoteli

Po podatkih portala ttaksa.si so julija v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili dobrih 342.000 prenočitev, kar je 3 % več kot lani in 4 % več kot leta 2019. V hotelih so julija zabeležili 170.000 hotelskih prenočitev, kar je 15 % več kot lani. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so letos za razliko od lani odprti vsi hoteli na destinaciji.

V devetih dneh avgusta so v hotelih občine Piran zabeležili 56.000 prenočitev, kar je 22 % več kot lani in 1 % več kot leta 2019.

Vračajo se tudi tuji turisti

Občina Piran je že lani močno vodila po število unovčenih bonov in ta trend se nadaljuje tudi letos. “Se je pa letos povečalo število tujih turistov, s čimer se je naša ‘odvisnost’ od bonov nekoliko zmanjšala,” je povedal Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož.

Julija so tujci ustvarili 40 % (lani 30 %), v hotelih pa polovico vseh prenočitev (lani 33 %). Med njimi je največ Avstrijcev, Madžarov in Nemcev, sledijo Čehi, Slovaki in Italijani.

Do konca julija prek pol milijona prenočitev

V vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran so od januarja do konca julija zabeležili 586.500 prenočitev, kar je za 4 % več v primerjavi z lani. Pred pandemijo so sicer v tem obdobju običajno že presegli milijon prenočitev. Nastanitvene kapacitete so odlično zasedene še vse do jeseni, nekatere celo do konca leta. Upajo le, da jih ne bo ustavilo ponovno zaprtje turistične dejavnosti.

 

(Visited 235 times, 5 visits today)
Close