Najlepša mestna jedra: Črnomelj, Kamnik, Slovenj Gradec

22 oktobra, 2020
IF
Najlepša mestna jedra: Črnomelj, Kamnik, Slovenj Gradec

V letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020, ki jo je organizirala Turistična zveza Slovenije, je v kategoriji mestna jedra priznanje za najlepše urejeno mestno jedro prejel Črnomelj, drugi je bil Kamnik, tretji pa Slovenj Gradec.

Črnomelj – nad rečnimi bregovi

Črnomelj se je razvil ob sotočju rek Lahinja in Dobličica. Osrednji trg se dviguje visoko nad rečnimi bregovi in ga zaznamujeta večkrat prezidani srednjeveški grad ter mnogo novejša hiša, nekdanja hranilnica in posojilnica. Ob glavni ulici vzbuja pozornost župnijska cerkev Sv. Petra, nedaleč stran pa še gotska cerkev Sv. Duha.

Ko je odprto: V rojstni hiši Mirana Jarca si lahko ogledate stalno muzejsko zbirko Črnomelj na prepihu tisočletij. Zanimiva je tudi Maleričeva hiša, v kateri so naprodaj izdelki domače obrti. V starem mestnem jedru lahko obiščete še Črnomaljsko klet, v kateri je odprt degustacijski prostor Vinarskega informacijskega centra Bela krajina.

 

Kamnik – pročelja odsevajo preteklost

Kamnik ima lepo ohranjeno zgodovinsko jedro v katerem se vrstijo ozke ulice, hiše iz rezanega kamna s kamnitimi portali, pomoli ter arkadami v gotskem in renesančnem slogu. Sredi starega dela mesta kraljuje zvonik cerkve Marijinega brezmadežnega spočetja, ki se lahko pohvali z najstarejšimi orglami na Slovenskem, iz leta 1680. K sreči je ta del mesta zaprt za promet, tako da lahko v miru uživamo v stari arhitekturi ali pa se posvetimo številnim lokalom. Tudi mimo mogočne frančiškanske cerkve s samostanom pod Žalami ne moremo kar tako. Samostan je bil ustanovljen v 15. stoletju.

Na skalni vzpetini sredi mesta lahko občudujemo ostanke Malega gradu. V bližini vzbuja pozornost še mikavna grajska kapela. Za vse, željne rekreacije, pa se tik na mestom vzpenja Stari grad, s katerega se odpre čudvit razgled na Kamniško Savinjske Alpe in proti Ljubljani.

 

Slikovita trga v Slovenj Gradcu

Staro mestno jedro Slovenj Gradca je ohranilo svojo srednjeveško zasnovo, zaznamujeta pa ga dva trga: Trg svobode in Glavni trg. V mestnem jedru si lahko ogledamo mnogo znamenitosti, kot so Sokličev muzej, cerkev Svete Elizabete, cerkev Svetega Duha, ostanki srednjeveškega obzidja, rojstna hiša skladatelja samospevov Huga Wolfa, graščina Rotenturn, Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 161 times, 5 visits today)