Na sprehod ob Kamniški Bistrici

27 maja, 2020

Ob Kamniški Bistrici se iz Kamnika v Domžale (ali obratno) vije rekreacijska pot, ki je v teh že skoraj poletnih dneh idealna za sprehod, tek ali kolesarjenje.

Kamnik in Domžale sta se že pred leti povezali s potjo ob Kamniški Bistrici, ki je danes priljubljena tako med enimi, kot med drugimi. To dokazuje tudi dejstvo, da se vsako leto junijskega Pohoda ob reki, ki povezuje, in ki poteka iz Kamnika v Domžale udeleži več udeležencev, ki so premagali 14-kilometrsko traso. Pa tudi sicer je pot vsak dan polna sprehajalcev, mamic z vozički in malih ter velikih kolesarjev.

V senci in svežini, brez prometa

Pot, ki ji pravijo tudi Zelena os, je poleti še posebej privlačna zato, ker velik del poteka v senci, ker je ob Kamniški Bistrici prijetno sveže in ker tu ni avtomobilov, bližino ceste se ”začuti” le na nekaj odsekih. Na poti, sploh v ”domžalskem” delu, denimo od arboretuma Volčji potok proti Domžalam je mnogo dodatnih, zanimivih vsebin, kot so igrišča za otroke, naprave za razgibavanje, plezalna stena, kolesarski poligon, informativne table o reki, številne klopice …

Na Turistično informacijskem centru Domžale predlagajo, da v izlet vključimo še vzpon na Homški hrib, za katerim je urejena Homška učna pot, na kateri so postavljeni panoji z informacijami o tukajšnjem življenju in naravi. Prav tako so nam priporočili obisk učne poti na Šumberku. Ta je prava učilnica v naravi, otrokom zagotovo bolj zanimiva kot tista ‘taprava’. Štirinajst učnih točk se tu križa in prepleta s trim stezo. Na točki pet je razgledišče s pogledom na Zeleno os, točka osem pa obiskovalce popelje v škratovo deželo.

Do izvira …

Izvir ene najčistejših slovenskih rek se nahaja v osrčju Alp, kjer se končajo sive ceste in začne gorski svet. Višina vode v jezeru je odvisna od padavin in letnega časa. Najbolje pa je, da se lahko tu brez skrbi odžejate, saj je voda zelo čista.

Slab kilometer stran od izvira je eden najlepših zakladov doline Kamniške Bistrice. V 30 metrov globoko sotesko se je pred stoletji zagozdil balvan. Nekateri pravijo, da je balvan v dolino prinesel plaz, drugi pa, da ga je tja položil velikan.

 

vir: visitdomzale, visitkamnik

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 877 times, 10 visits today)