Lepote slovenske zimske narave – v pohodnih čevljih ali na krpljah

13 februarja, 2021

Letošnja zima, radodarna s snegom, je prava snežna idila. Slovenija se bohoti iz fotografij, na katerih jo sneg spreminja v zimsko pravljico. Lepote slovenske zimske narave pa je najlepše občudovati v živo, na pohodu.

“Snežna odeja ublaži zvoke in navdaja s prijetnim občutkom miru. Ob pogledu na zimsko, kakor s smetano zalito naravo, marsikoga zamika, da bi se odpravil v njen mehak objem. Zakaj pa ne? S primernimi zimskimi pohodnimi čevlji in opremo ali krplji lahko tudi sami postanete te snežene poezije. Odkrijte nekaj najlepših kotičkov za zimski pohod, s krplji ali brez, v Sloveniji,” pravijo na Slovenski turistični organizaciji.

Ob tem velja opozorilo, da poskrbimo za svojo in varnost drugih okoli vas. Pozanimajmo se o snežnih in vremenskih razmerah, ne pozabimo na primerno zimsko opremo za hojo v hribih – dobre zimske planinske čevlje, primerna zimska oblačila, topla tekočina in hrana, za zahtevnejše poti pa še cepin, dereze ter lavinski trojček.

Na STO so pripravili nekaj namigov, se pa seveda pri izbiri destinacije držite omejitev gibanja oz. epidemioloških odlokov. Spremljajte tudi prometne razmere.

Pokljuka

Visoka alpska planota, ki se deloma nahaja tudi znotraj Triglavskega narodnega parka, je kot ustvarjena za doživetje zimske idile. Čudovita kulisa Julijskih Alp v ozadju ter mogočne smreke, ki jih s svojo belino prekrije sneg, jemljejo dih s svojo lepoto.  Podajte se v zavetje gorskega miru.

Bohinj

Bohinj je ena najlepših alpskih dolin, ki je še posebej čarobna v zimskem času. Nadenite krplje in se podajte na raziskovanje gorskih lepot v objemu Julijskih Alp. Za romantične duše je pravi pohod ob polni luni na Voglu ali pa sprehod z baklami v okolici Bohinjskega jezera.

Dolina Soče

S krplji se podajte na »retro« sprehod med zasneženimi smrekami in po deviški belini gozdnih poti. Lahko pa si nadenete zimske pohodniške čevlje in gamaše in se odpravite na priporočene ture po prostrane zimske razglede.

Velika Planina

Veliko planino je v zimskem času vredno obiskati. Ljubke pastirske koče, prekrite s snežno odejo, ustvarjajo pravljično podobo zimske vasice.  S krplji se lahko odpravite na potep tudi po še nedotaknjeni snežni odeji.

Logarska dolina

Obiščite Logarsko dolino, eno najlepših alpskih dolin, ki obiskovalca očara tudi pozimi. Sprehod s krplji vam bo ostal v lepem spominu. Ob primernih snežnih in vremenskih razmerah ter s primerno zimsko opremo pa se lahko podate tudi v zimsko idilo mogočnih vrhov, ki objemajo dolino.

 

Vir: slovenia.info

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 57 times, 3 visits today)