6:00 pop TURIZEM

Kulturni praznik: Kam na Prešernov dan?

Kam na Prešernov dan?  Jutri, 8. februarja na praznik slovenske kulture, kulturne ustanove po državi odprejo svoja vrata in vabijo na brezplačne oglede.

V spomin in poklon največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu se 8. februar praznuje, kot praznik slovenske kulture že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa od leta 1991. Po Sloveniji bo zares pestro dogajanje:

Vrba

Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku bo tudi letos potekala v Vrbi, rojstni vasi Franceta Prešerna, ob njegovem spomeniku. Za kulturni program bo poskrbelo Kulturno društvo Dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica, slavnostna govornica bo Lara Jankovič, za glasbeno spremljavo bodo poskrbeli glasbena skupina Katalena ter Tina Gorenjak.

Kranj

Gorenjska prestolnica bo že 15. leto zapored organizira Prešernov smenj, ki staro mestno jedro odene v čas 19. stoletja. Na ulicah Kranja bo mogoče videti številne rokodelske mojstrovine, poslušati pevske zbore ter recitale Prešernovih pesmi, zavrtele se bodo folklorne skupine in po mestu se bodo sprehajali meščani v značilnih meščanskih oblačilih.

Ljubljana

Prestolnica vabi na brezplačne oglede v kino Dvor, na Ljubljanski grad, v Plečnikovo hišo, Mestni muzej pa tudi v knjižnico Moste, kjer se bodo na različne načine poklonili kulturnemu prazniku. Podrobnosti najdete tukaj.

Maribor

Umetnostna galerija Maribor vabi na kulturno druženje pod okriljem vizualne umetnosti. Obiskovalci si bodo lahko ogledali vse aktualne razstave, se udeležili ekspresnih vodstev in se priključili ustvarjalnici za otroke.

Nova Gorica

Na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici bo ob 11.00 na ogled predstava za otroke Antonton Grigorja Viteza v režiji Tijane Zinajić.

Gorica pri Slivnici

Na kulturni zajtrk s Prešernom vabijo v občini Šentjur, saj pripravljajo krajši recital Prešernove poezije ob 8.30 na ploščadi pred Kulturnim domom Gorica pri Slivnici. Poezijo največjega slovenskega pesnika bodo interpretirali domačini in osrednji gost, dramski igralec Renato Jenček.

Vir: Visit Žirovnica, Visit Kranj, MOL, UGM, SNG NG, Občina Šentjur

(Visited 291 times, 1 visits today)
Close