Kostanjevica na Krki: mesto z bogato zgodovino v objemu reke Krke

18 septembra, 2020
Petra Nastran
Kostanjevica na Krki: mesto z bogato zgodovino v objemu reke Krke

Poznate tisti občutek, ko pridete v nek kraj in se ob pogledu nanj spočijete? Tako sem se počutila, ko sem letos spet obiskala naše najmanjše mesto, Kostanjevico na Krki. Zelenje, voda, mir, urejeno mesto – stvari, ki vabijo, da se jim prepustimo, da napolnijo našo dušo in telo.

Kostanjevica je tudi eno najstarejših slovenskih mest, leži v meandru reke Krke, tam, kjer se nižinski Krakovski pragozd začne vzpenjati v idilične Gorjance. Kot mesto se omenja že leta 1252, njen razcvet pa je omogočil vojvoda Bernard Spanheim, ki je tu leta 1234 z namenom utrdbe svoje posesti, ustanovil cistercijanski samostan.

 

Kulturni spomenik

Mesto je živo, ima bogato zgodovino, arhitekturo in skromno, a hkrati ponosno lepoto, ki priča, da je to mesto nekaj posebnega. Na okrog 500 metrov dolgi in 200 metrov široki otok vodita dva večja lesena mostova, samo za pešce pa je namenjen Tercialski most. Na povsem severni strani otoka se nahaja župnijska cerkev sv. Jakoba iz 13. stoletja, časa največjega blagostanja mesta. Dragocen sakralni spomenik je tudi cerkev sv. Miklavža.

Skozi mesto teče več poti, med drugim Slovenska Jakobova pot, evropska pešpot E7, Kulturna pot Sveta Evrope in z več kot 7.000 kilometri najdaljša romarska pot na svetu, Jerusalem way (Finisterra – Jeruzalem).

 

Znana imena

Z mestom je povezano kar nekaj znanih Slovencev: Ivan Oražen (mecen medicinske fakultete), slikar in kipar Jože Gorjup, mati Božidarja Jakca, ded Josipa Jurčiča, Emilija Fon (dolgoletno prijateljevanje z Jožetom Plečnikom), sadjarski strokovnjak Ivan Belle, Josip Ressel (kartiral Krakovski pragozd, na Krki preizkušal ladijski vijak), Lenart Pachernecker (kostanjeviški opat, avtor prve slovenske katoliške tiskane knjige), pesnik in slikar Jože Cvelbar, slikar Tone Kralj ter drugi.

 

Kaj si še ogledati?

  • Prijeten, krajši sprehod vas bo pripeljal do prelepe stavbe cistercijanskega samostana in že sam pogled nanj vas bo osupnil. Znan je po najobsežnejših arkadah izmed vseh stavb v Sloveniji, tudi grajskih. Okolica je polna zelenja, dreves, obkrožen je s potokom, v tej idili se nahajajo skulpture Forma vive, v samostanu pa Galerija Božidar Jakac.
  • 20 minut peš od mesta se nahaja dobra dva kilometra dolga Kostanjeviška jama, za obiskovalce je urejenih 300 metrov poti.
  • Prvinska narava vabi na ogled Krakovskega pragozda, v osrčju katerega je ohranjen 40,5 ha velik, od leta 1952 zavarovan sekundarni pragozd. Hrastova drevesa so stara več kot 300 let in visoka do 40 metrov.

Jesen bo lepa in vzemite si dan ali dva, da raziščete to zeleno pravljico na Dolenjskem.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 236 times, 4 visits today)