12:04 pop TURIZEM

Katere planinske koče so še odprte?

S hladnejšim vremenom in krajšimi dnevi visokogorske planinske koče zapirajo svoja vrata. Sredogorske pa bodo večinoma odprte ob koncu tedna, nekaj se jih zapre, nekaj pa jih ostaja stalno odprtih. Pred načrtovanjem ture zato preverite obratovanje. Ob tem velja previdnost, saj je visokogorje že pobelil sneg.

Preberite tudi: Kaj opozarjajo gorski reševalci?

Kamniško-Savinjske Alpe

V Kamniško-Savinjskih Alpah sta od 10. oktobra že zaprti Cojzova koča na Kokrskem sedlu in Kamniška koča na Kamniškem sedlu (ta bo še odprta ob vikendih ob lepem vremenu), Češka koča na Spodnjih Ravneh in Kranjska koča na Ledinah pa sta odprti še do 17. oktobra.

Ob vikendih bodo odprte Koča na Kriški gori , Koča na Klemenči jami pod Ojstrico (od novembra naprej ob lepih vikendih in po dogovoru, v oktobru je zaprta), Zavetišče na Okrešlju (ki pa je v oktobru odprto še stalno).

Od višje ležečih koč sta stalno odprta Domžalski dom in Črnuški dom na Mali planini.

Ostale planinske koče, ki so v zimskem času težje dostopne, bodo odprte ob vikendih (Koča na Dobrči do konca oktobra še stalno), lahko dostopne pa bodo odprte stalno.

Karavanke

V Karavankah v višjih legah vztraja odprta Koča na Golici, predvidoma do 24. oktobra, ob lepem vremenu do 1. novembra.

Stalno so odprti Valvasorjev dom pod Stolom, Koča na Ljubelju (razen ob ponedeljkih in torkih) in Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, večina ostalih koč pa je odprtih ob koncih tedna in praznikih.

Julijske Alpe

V Julijskih Alpah je od visokogorskih koč stalno odprt Dom na Komni, Vodnikov dom na Velem polju bo stalno odprt do 17. oktobra oz. ob lepem vremenu do 30. oktobra, Koča pod Bogatinom bo odprta do 10. oktobra, Zasavska koča na Prehodavcih pa do 13. oktobra.

Triglavski dom na Kredarici je sicer zaprt, a zasilno vas, kot povedo na Planinski zvezi Slovenije, oskrbijo meteorologi (postelja in odeje v neogrevani sobi).

Ob vikendih bosta tudi pozimi odprti Orožnova koča na Planini za Liscem in Krekova koča na Ratitovcu. Ob lepih vikendih bo do konca oktobra odprt Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, stalno pa bosta odprta Planinski dom Tamar in Erjavčeva koča na Vršiču (ki pa bo od 20. oktobra do 1. decembra zaprta).

Večina ostalih nevisokogorskih koč bo odprta ob vikendih in praznikih.

Zimske sobe ali bivaki

Za obisk visokogorja zunaj poletne sezone je mogoče uporabiti zimske sobe ali bivake. Na spletni strani PZS ali neposredno pri planinskih društvih preverite razpoložljivost oz. odprtost.

Ob obisku koč je treba dosledno upoštevati varnostne napotke, ki jih določajo aktualni odloki. Poleg mask in razkuževanja rok je ob vstopu v kočo tudi PCT-pogoj, ki so ga dolžni izpolnjevati tako ponudniki kot obiskovalci, za kar prosimo za strpnost in razumevanje.

(Visited 472 times, 2 visits today)
Close