Gozdna doživetja na Jezerskem: od gozdne kopeli do gozdne joge

29 junija, 2021
Avtor: Jošt Gantar

V začetku julija bodo zaživela inovativna gozdna doživetja s trajnostno noto – pod blagovno znamko Exploring Forest. Za projektom stojita Andreja Košir in Matjaž Skubic, par, ki do neokrnjene narave Jezerskega goji prav posebno spoštljiv odnos.

Svojo ljubezen do gozda kot edinstvenega naravnega prostora sta želela približati ljudem in jim pokazati, da je gozd veliko več kot le prostor, kamor se navadni smrtniki navadno odpravimo po gobe ali druge gozdne sadeže, gospodarstvo pa ga izkorišča za sečnjo.

Pomanjkanje stika z naravo lahko resno vpliva na zdravje

“Pomanjkanje stika z naravo ne vodi le do slabšega počutja in razpoloženja, ampak lahko resno vpliva na naše zdravstveno stanje. To zavedanje je še toliko bolj pomembno v sodobnem času, ko s(m)o številni ljudje prezaposleni, preobremenjeni in dobesedno odvisni od elektronskih naprav, posledično pa popolnoma odtujeni od narave. Zato so trenutki, ki jih posameznik preživi v naravi, odklopljen od elektronskih naprav, ključnega pomena za vzdrževanje njegovega zdravja in dobrega počutja. S konceptom gozdnih doživetij zato želiva ljudi spodbuditi, da v naravi preživijo več časa, najin namen pa je med drugim širšo javnost izobraževati tudi o izjemnem potencialu gozda na področju zdravja in dobrega počutja. In Jezersko, kjer ne rečemo zaman, da je narava najlepša, je idealno okolje za tovrstne aktivnosti,« pove Andreja Košir. Kot še doda, ju je z možem pri snovanju koncepta butičnih gozdnih doživetij vodil moto »Manj je bolje«, kar v praksi pomeni, da v gozdu ni bil narejen noben fizični poseg.

Gozdna kopel, joga in poslušanje gozda

Andreja Košir pojasni, da bodo letos zaživela tri doživetja. Obiskovalcem Jezerskega bodo ponudili izkušnjo gozdne kopeli, s pomočjo katere se bodo ti lahko dobesedno »okopali« v zdravilnih energijah gozda ter iz njega odšli mirnejši in bolj povezani s sabo. V gozdu bo deloval tudi čisto pravi gozdni joga studio, v katerem bodo obiskovalci to starodavno prakso doživeli na popolnoma drugačen način. »Ko jogo izvajamo zunaj, na svežem zraku, se vsi njeni pozitivni učinki le še dodatno izrazijo,« v smehu doda Andreja Košir. Kot tretje doživetje pa bosta Andreja Košir in Matjaž Skubic obiskovalcem ponudila izkušnjo poslušanja zvokov gozda. Matjaž Skubic pojasnjuje, da je gozd, če se ustavimo in mu resnično prisluhnemo, še kako živ.

 

Vir: TIC Jezersko

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 546 times, 6 visits today)