Avtor & foto: Petra Nastran 6:20 pop TURIZEM

FOTO: Križna gora – ‘hišna gora’ Škofje Loke

S 680 metri nadmorske višine se ne more kosati z vršaci, a vidi se jo od daleč in sama ima prav to, kar imajo veliki – to so širni razgledi na vse strani.

Križna gora je kot nekakšna hišna gora Škofje Loke. Nanjo vodi veliko poti, največ pa jih je dolgih okrog ene ure. Je idealna za hiter sprehod, ko nimate veliko časa, a se želite nadihati ter naužiti toplega, zgodnje-pomladnega sonca.

Na meni ljub hrib sem se podala iz Škofje Loke, in sicer sem v Podlubniku sledila tablam za vas Trnje (desno, če prihajate iz smeri mesta Škofja Loka) ter avto parkirala tam, kjer se potem cesta začne dvigati proti Križni Gori.

Pot na Križno goro

Pot vodi skozi listnati gozd in je zelo prijetna. Dviga se ravno toliko, da začutite svoja pljuča in srčni utrip, kako utripa v veselem ritmu, ker ima možnost vpijati lepoto narave.

Po tri četrt ure stopimo na širne travnike pod vasjo Križna Gora ter že zagledamo cerkev Sv. Križa. Še nekaj ovinkov in že smo pri cerkvi, pod nami Škofja Loka, Sorško polje razgled vse do Ljubljane, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Julijci, Ratitovec in ostalo Škofjeloško pogorje.

Na vrhu se lahko posončite na eni izmed klopi, kmalu pa bodo tudi travnata tla že dovolj topla, da se nanje uležete ter, poleg svojemu, prisluhnete tudi srčnemu utripu Zemlje. 

(Visited 74 times, 2 visits today)
Close