Država prepoznava, kakšen pomen ima gorski turizem: sredstva za obnovo koč

25 julija, 2020
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Gorski turizem je bil osrednja tema pogovora med ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavniki planinskih društev z gorenjskega območja, tamkajšnjih turističnih organizacij in lokalnih skupnosti. Pogovarjali so se, kako ga umestiti med cilje slovenskega turizma.

 

Ohranjanje in spodbujanje zelenega gorskega in pohodniškega turizma Slovenijo postavlja v trajnosten in zeleni kontekst. Sistem označevanja poti, ki se izogiba pritrjevanju velikih usmerjevalnih tabel na drevesa ali skale, ohranja neokrnjenost in pristnost narave. Vendar bo v prihodnje potrebno urediti tudi vzdrževanje poti.

“S spodbujanjem vlaganj v moderno infrastrukturo, ki bo ostala naravi prijazna, toda sledila modernim trendom dvigujemo kakovost in konkurenčnost pohodniškega turizma”, je povedal minister Zdravko Počivalšek. “Naše gore in planinske poti so bogate, predvsem pa imajo velik turistični potencial, ki ga je potrebno izkoristiti”, je  dodal. Izrazil je tudi zadovoljstvo nad tem, da so bili s turističnimi boni zajeti ponudniki planinskih koč, ki uporabnikom bonov lahko ponudijo veliko. Počitnice v gorah in outdoor doživetja so in bodo tudi v prihodnje zagotovo privlačna izbira za še tako zahtevnega obiskovalca.

Sredstva za Korošico in Okrešelj ter za energetsko prenovo koč

MGRT je včeraj objavilo razpis za črpanje sredstev v višini 400 tisoč evrov za projekt obnove pogorelih planinskih koč na Korošici in na Okrešlju.

Predvidoma septembra bo objavljen tudi javni razpis za energetsko sanacijo planinskih koč, v okviru katerega bo v letih 2020–2022 na voljo 5 milijonov evrov. Cilj je povečati energetsko učinkovitost, zmanjšati okoljski vpliv planinskih objektov, zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in izboljšati gospodarnosti poslovanja planinskih objektov.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 112 times, 1 visits today)