Češka koča

4 avgusta, 2020
Petra Nastran

Češka koča leži na Spodnjih Ravnah pod severnim ostenjem Grintovca, tik ob robu prepadnega območja nad dolino Ravenske Kočne. In po čem je dobila ime? Po Češki podružnici SPD v Pragi, ki je prva kočo odprla leta 1900. Po 1. svetovni vojni jo je prevzelo Slovensko Planinsko društvo, danes jo upravlja PD Jezersko.

Iz pravljičnega Jezerskega

Do koče smo se povzpeli iz doline Ravenske Kočne, do kjer smo iz Kranja prispeli preko Jezerskega, še enega raja naše dežele. Avto smo pustili na začetku tematske poti ter začeli s hojo v prijetnem hladu skoraj že jesenskega jutra. Po vztrajno vzpenjajoči poti smo hodili dve uri. A kmalu bili nagrajeni z razgledom na kočo in prepadna pobočja pod nami.

Koča, ki sledi tradiciji

Oskrbnica pove: »Češka koča je koča, ki želi ohraniti čar nekdanjih dni. Pri nas ni elektrike, agregat prižigamo le, ko je to nujno. Veliko naših obiskovalcev se vrača, da lahko doživi večer ob soju sveč, se pogovarjajo ali igrajo karte. Zunaj ostanejo dlje, da lahko vidijo zvezde in slišijo tišino.«

»Seveda pa je to dejstvo večja obremenitev in omejitev za osebje. Kaj kuhate doma, kadar ni elektrike? Preproste jedi slovenske kuhinje, ki jih lahko pogrejete. Mi se potrudimo, da sami pečemo kruh in sladice, kuhamo svežo kavo, sami delamo marmelade. Koča se postopoma renovira, v starem stilu. Vsa mizarska in tesarska dela so  posnetek prejšnjih izdelkov, funkcionalno pohištvo se obnovi. Kot gorniška vas bi radi ohranili kar je dobrega, četudi – ali prav zato, ker je staro. To je dobrobit, ki so jo mnogi že izgubili«, ponosno pove sogovornica. Imajo tovorno žičnico, helikoptersko ploščad ter malo čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda.

V objemu vrhov

Koča stoji na edinstveni lokaciji, kot da ji ni vseeno, kdo stopa na visoke vrhove nad njo. Na vzhodni strani se nad dolino Ravenske Kočne dviga dviga divji greben Koroških Bab, desno ostenje Koroške Rinke, na jugu ostenja Dolgega hrbta. Zahodno se nad kočo boči Kočna. Ne moremo spregledati grebena Karavank s cestnim prelazom in mejnim prehodom Jezerski vrh.

Podajte se v ta drugačen svet, jesenski dnevi so ustvarjeni za to.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 163 times, 1 visits today)