Brežice – od termalnih izvirov do gradov in vinogradov

30 septembra, 2020
Brežice - od termalnih izvirov do gradov in vinogradov
Avtor: Simon Srečković

Brežice so me že takoj navdušile z obilico rož, sadnih dreves ter urejenim in živim centrom mesta. To je zeleni svet ob sotočju rek Save in Krke, bogat s termalnimi izviri, arhitekturno dediščino, številnimi gradovi, vinogradi, med njimi pa nas vabi obilica pohodnih in kolesarskih poti.

Občina Brežice leži na tektonski prelomnici in kot taka je izjemno bogata z izviri termalne vode, pred več kot 200 leti odkrite ob obali reke Save. Postopoma se je začel razvoj Term Čatež, danes največjega termalnega kompleksa v državi.

Med Dolenjsko in Štajersko

Reka Sava je tista, ki ločuje Štajersko in Dolenjsko pokrajino. Mesto leži na Krško-brežiškem polju, na jugu ga omejuje reka Sava in zaradi tega spada pod Štajersko tradicionalno pokrajino. Staro mesto jedro stoji na aluvijalni terasi ob nekdanjem okljuku Save v neposredni bližini sotočja s Krko ob brežiških vratih, kjer se je pobočje Gorjancev približalo reki in tvorilo naravno zaporo starodavni cestni povezavi panonskega in predalpskega sveta. Področje je bilo poseljeno od pradavnine naprej in na sejmišču so odkrili keltske grobove iz 2. stoletja pr.n.št.

Razgibane zgodbe preteklosti

Od bogate zgodovine Brežic bom omenila le del, ki mi je osebno najbolj zanimiv … Mesto se je hitro razvijalo in že v 13. stoletju imelo svoj grad, vojaško posadko, sodišče in kovnico denarja, mestne pravice pa dobilo leta 1353.

Ob koncu 15. stoletja je Brežice opustošil madžarski kralj Matija Korvin, znan kot Kralj Matjaž. Deset let je trajala vojna med njim in Habsburžani, a nazadnje je mesto pripadlo slednjim. Leta 1515 se je zgodil slovenski kmečki upor in mesto je napadlo 9000 kmetov, mesto z gradom je bilo uničeno.

Grad je bil v naslednjih letih obnovljen in utrjen z vogalnimi obrambnimi stolpi in je odigral pomembno vlogo med slovensko-hrvaškim kmečkim uporom leta 1573 pod vodstvom Matije Gubca. Grad je kot edini v Posavju kljuboval napadom upornih kmetov.

Grad Brežice

Stavba, ki me je kot ljubiteljico gradov, navdušila, je grad Brežice, danes najvidnejša stavba v Brežicah. V njej ima prostore Posavski muzej Brežice, v viteški dvorani potekajo prireditve, v grajski kleti pa ima hrambo vin podjetje Vina Brežice.

Dnevi so vedno bolj jasni in zlati, Slovenija pa vabi na odkrivanje svojih lepot. Pojdite v Brežice ter se pustite navdušiti.

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 75 times, 8 visits today)