Arboretum Volčji potok v času tulipanov 

20 maja, 2021
Petra Nastran; foto: Petra Nastran

Volčji potok je lep in poseben v vsakem letnem času. Tokrat sem si ga ogledala v času cvetenja tulipanov in ponudil mi je pravo pašo za duha in telo. 

Lega in zgodovina

Naselje Volčji potok se razteza v SZ delu Posavskega hribovja v Občini Kamnik. Ima staro gručasto jedro na robu rečne terase na levem bregu reke Kamniške Bistrice, tla so precej močvirnata.

Park je nastal že leta 1885 in se nahaja na površini 85 hektarov. Grad z začetka 17. stoletja je bil med vojno požgan, starejši grad na hribu pa se prvič omenja že leta 1220. 

Spomenik državnega pomena

Arboretum sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji in je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Park ima zaradi kulturnih, zgodovinskih, krajinskih in vrtno arhitekturnih lastnosti poseben pomen. Zanimiv je tudi s študijskega vidika, saj nudi možnost preučevanja rastlinskih in živalskih vrst ter parkovnih zasaditev in značilnosti.

Rastline

Lega, podnebje ter predvsem skrbna nega omogočajo dom 4.800 drevesom, 1.000 sort vrtnicam ter 2.000.000 tulipanom. Tu najdete še cvetličarno in bogat vrtni center, ki ima vse, kar si želijo vaše, vrtnarjenja željne roke, od rož, zelenjave, do grmovnic. Z arhitektom pa se lahko dogovorite tudi za ureditev svojega vrta.

Vzemite si nekaj ur, da počasi vpijate lepoto trenutka, ki je v Arboretumu vsakič drugačen. 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 87 times, 1 visits today)