39. rojstni dan praznoval z ogledom Postojnske jame

4 junija, 2020

Po najdaljšem zaprtju Postojnske jame v njeni 200-letni zgodovini so danes vnovič odprli vrata obiskovalcem. 

Nepozabno doživetje je bil obisk Postojnske jame tudi za prve obiskovalce. »Ne predstavljam si, kako bi svoj 39. rojstni dan lahko praznoval lepše, kakor z butičnim ogledom Postojnske jame,« je ob izhodu svoj obisk pokomentiral prvi med prvimi Aleš Bučar iz Rake pri Krškem.

V 200-letni zgodovini turizma Jama ne pomni tako dolgega obdobja brez gostov. Arhivski zapisi pričajo, da turizma nič ni pretreslo tako kot prav Covid-19. Celo med I. in II. svetovno vojno so bila znamenita železna vrata Postojnske jame odprta. Za nekaj tednov je bila jama zaprta zgolj po požigu leta 1944, ob menjavi upravljavca leta 1945, v novejši zgodovini pa so vrata jame za 1 dan zaprli med osamosvojitveno vojno, za 3 dni pa leta 2014, ko je ta del Slovenije prizadel žled.

Pokoronske spremembe

“Ob ponovnem odprtju tudi mi dosledno sledimo preventivnim ukrepom in higienskim standardom. Zato obiskovalce pozivamo k ohranjanju ustrezne varnostne razdalje, priporočamo nošenje mask ter spodbujamo k umivanju in razkuževanju rok. V jamo bomo vstopali v manjših skupinah, prav tako bomo tudi na vlakcih ohranjali varnostno razdaljo,” povedo.

Ob tem pa spomnijo, da jim pri tem pomaga tudi narava. Koncentracija negativnih ionov, prisotna v Jami, po njihovih besedah ustvarja neprijetno okolje za viruse, prave količine radona, ki jih skladiščijo jame, pa lahko blagodejno vplivajo na splošno odpornost organizma ter vnetja v dihalnih poteh. “Blagodejni učinek jam poznamo pod pojmom speleoterapija. Stalnost temperature, preko 90 % relativna vlažnost, visoka koncentracija negativnih ionov in prisotnost nekaterih drugih mineralov so dejavniki, ki učinkujejo protivnetno, razredčijo sluz, olajšujejo izkašljevanje, relaksirajo mišice dihalnih poti, pomagajo pri boljši prehodnosti in samoočiščenju pljuč,” razložijo.

 

Vir: Postojnska jama

 

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 168 times, 1 visits today)