37 novih znakov Slovenia Green in prva platinasta destinacija!

24 maja, 2021

Na Svetovni dan čebel je v organizaciji Slovenske turistične organizacije (STO) in konzorcija Slovenia Green potekal peti Zeleni dan slovenskega turizma. Razglašena je bila prva nosilka platinastega znaka Slovenia Green, najvišjega priznanja Zelene sheme slovenskega turizma, ob tem pa 37 novih imetnikov znaka.

Prvič so bili podeljeni tudi znaki Slovenia Green Cuisine ter znak Slovenia Green Beach.

Skupno že 157 destinacij in ponudnikov

»Na Slovenski turistični organizaciji smo ponosni, da ima od danes znak ‘Slovenia Green’ še 37 novih destinacij in ponudnikov slovenskega turizma. Skupno je v zeleni shemi že 157 destinacij in ponudnikov, občine z znakom Slovenia Green pa so v letu 2019 ustvarile kar 79 odstotkov vseh prihodov. Letošnji zeleni dan je za uresničevanje trajnostne zaveze, ki smo jo skupaj s slovenskim turističnim gospodarstvom postavili pred sedmimi leti, posebnega pomena. Danes je Bohinj kot prva destinacija prejel najvišje priznanje Zelene sheme slovenskega turizma, platinasti znak Slovenia Green. Prvič so bili podeljeni tudi znaki Slovenia Green Cuisine,” je ob tej priložnosti poudarila mag. Maja Pak. Zeleni shemi se je pridružil tudi prvi nosilec znaka Slovenia Green Beach, to je Grajsko kopališče Bled.

Znak se podeljuje v sedmih kategorijah: destinacije pridobijo znak Slovenia Green Destination, nastanitve znak Slovenia Green Accommodation, turistične agencije in organizatorji potovanj znak Slovenia Green Travel Agency, zavarovana območja z upravljavcem znak Slovenia Green Park, naravna kopališča z upravljavcem znak Slovenia Green Beach, turistične znamenitosti znak Slovenia Green Attraction in gostinski ponudnik znak Slovenia Green Cuisine.

Bohinj z najvišjim priznanjem

Destinacija Bohinj trajnostni turizem razvija v sodelovanju tako z lokalnim prebivalstvom kot tudi s ponudniki v destinaciji. Ukrepi, ki jih izvajajo, so premišljeni in v prvi vrsti usmerjeni v zagotavljanje kakovostnega bivanja lokalnega prebivalstva in sprejemanja turizma kot generatorja razvoja. Poleg tega destinacija z ukrepi zaščite predvsem jezerske sklede in natančnim načrtovanjem razvoja turizma ob jezeru pomembno prispeva k varovanju narave.

Gastronomski modul

Zeleni shemi so se letos pridružile štiri nove destinacije. Renče-Vogrsko (bronasti znak), Gorenja vas – Poljane (zlati znak), Izola (zlati znak) in Kranj (zlati znak). Skupno je tako v shemi že 59 destinacij.

Destinacije in ponudniki v letu, ki ga obeležujemo z nazivom Evropske gastronomske regije, v svoje poslovanje pospešeno vpeljujejo načela trajnostne gastronomije. V Zeleni shemi slovenskega turizma je bil zanje uveden nov gastronomski modul. Modul je zasnovan razvojno – z navodili, kako na ravni destinacije strateško in s posluhom do okolja pristopiti k razvoju trajnostne gastronomije. Zanj so se do danes odločile destinacije Ajdovščina, Bela krajina, Bohinj, Celje, Krško, Laško, Radovljica in Vipava.

 

Vir: STO

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 274 times, 1 visits today)