12:14 pop REVIJA ZDRAVJE

Pridelovanje konoplje lahko koristi manjšim kmetijam in uporabnikom

Dovoljeni kanabinoidi ugodno vplivajo na številne življenjske funkcije človeka, manjšim kmetom pa lahko pridelava konoplje prinese dodaten vir zaslužka.

Pridelava konoplje je iz leta v leto bolj priljubljena, saj omogoča pridobivanje fitokanabinoida Kanabidiol (CBD). Zadruga Agrosloven je bila v Sloveniji ustanovljena leta 2017 prav z namenom razvoja konopljarstva, ko je v tujini tovrstna panoga že dobivala precejšen zagon.

 

Vpliv na številne življenjske funkcije

Do danes so iz konoplje znanstveniki izolirali že več kot 113 različnih kanabinoidov. Najbolj raziskani in širši javnosti poznani so prepovedani THC, dovoljena pa CBD in CBG, ki pa sta vedno bolj zanimiva na trgu, predvsem zaradi njunega vpliva na endokanabinoidni sistem v našem telesu. To je kompleksen signalni sistem našega organizma, ki ima zelo pomembno vlogo pri uravnavanju številnih funkcij in procesov v našem telesu. Med drugim vpliva na uravnavanje spanja, razpoloženja, telesne temperature, spomina, gibalnih funkcij, mišičnih informacij, kardiovaskularnega sistema, teka, funkcij kože, plodnosti in drugih hormonskih procesov.

Pridelava konoplje je nekoliko bolj regulirana kot vzgajanje drugih poljščin, saj mora pridelovalec dobiti dovoljenje za pridelavo s strani Ministrstva za kmetijstvo. Ena izmed bolj pomembnih zahtev je setev certificiranih sort konoplje, ki so vpisane na Evropsko sortno listo, s čimer se zagotavlja vsebnost THC pod 0,2 %.

 

Dve vrsti pridelave

Konopljo sejemo na spočita in čista tla, saj rastlina zelo hitro akumulira težke kovine in ostanke herbicidov in pesticidov. Poleg različnih vrst konoplje pa poznamo dve vrsti njene pridelave, in sicer t. i. gosto in redko setev. Pri gosti setvi, ki je v Sloveniji najpogostejša, večinoma uporabljamo žitno sejalnico. Omogoča nam, da posejemo do 60 kg semena na hektar, s čimer dosežemo veliko število rastlin, ki so približno enake velikosti in imajo veliko semen.

Pri redki setvi uporabljamo sejalnico za koruzo. Ta nam ob začetku rasti omogoča odstranjevanje moških rastlin, zaradi česar pridobimo bolj košate rastline z višjimi vsebnostmi kanabinoidov, flavonoidov in terpenov. Ta način pridelave svetujemo predvsem za manjše površine, saj redka setev povzroči več rasti plevela, ki ga je treba zatreti, obenem pa pridelovalcu omogoči ročno pobiranje pridelka; z malo vaje je količina pridelka enaka kot pri gosti setvi.

V družbi Agrosloven po navadi v zimskih mesecih od slovenskih pridelovalcev odkupujemo biomaso pod pogojem, da ima prodajalec biomase laboratorijsko analizo kanabinoidov (CoA), test ostankov FFS in težkih kovin z namenom doseganja najvišje možne kakovosti naših končnih izdelkov.

 

Pri nas kakovosten pridelek v manjših količinah

Po izkušnjah sodeč slovenski pridelovalci pridelujemo zelo kakovosten pridelek v manjših količinah, zato si v družbi želimo cvetoče industrije slovenskega konopljarstva, saj menimo, da tovrstna rastlina lahko koristi manjšim kmetijam in tudi končnim uporabnikom.

Če bi želeli dodatne informacije o konoplji ali naših izdelkih, nas kontaktirajte preko spletnega obrazca na naši spletni strani www.agrosloven.com, preko elektronskega naslova: info@agrosloven.com ali na 040206022. Vabimo vas, da nam sledite na Facebook in Instagram profilu, kjer nas najdete pod imenom Agrosloven.

info@agrosloven.com ali na 040 206 022.

(Visited 284 times, 1 visits today)
Close