Strokovno montirana kakovostna okna so energetsko varčna

21 aprila, 2021
Samo Kranjec

Dandanes okna ustrezajo visokim standardom energetske učinkovitosti, ki pa jih ni mogoče dosegati, če njihova montaža ni opravljena kakovostno.

Po besedah mag. Petra Petrovčiča, energetskega svetovalca v mreži ENSVET, so visokokakovostna in energijsko varčna okna danes standard vseh proizvajalcev oken. »Na tem segmentu gradnje se slovenski proizvajalci uvrščajo v sam vrh, saj jih večina okna tudi izvaža na tuje trge. Dobra okna poleg energijske varčnosti zagotavljajo tudi druge funkcije, kot so senčenje v vročih dneh, dobro zvočno izolativnost, pogled na prosto, prezračevanje, fizični stik z okoljem ter požarno in fizično varnost.«

Arhitektka dr. Vesna Žegarac Leskovar, izredna profesorica na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ki je tudi njena dekanica, dodaja, da se tehnologija proizvodnje oken intenzivno razvija v smer doseganja čim nižje vrednosti toplotne prehodnosti (U) zasteklitve in samega okvirja.

 

Zniževanje toplotne prehodnosti

Leseni okvirji imajo v primerjavi s PVC in aluminijastimi že po naravi nižjo toplotno prehodnost. Na voljo so tudi termično izboljšani leseni okvirji z dodatkom toplotnih izolacij. Pri PVC in aluminijastih okvirjih se toplotna prehodnost znižuje s pomočjo komor, kjer kot izolator služi zrak, ki je v njih. Izmed vseh omenjenih materialov ima aluminij najvišjo toplotno prevodnost (λ), zato je pri profilih iz aluminija zelo pomembno dodajanje izolacijskih materialov, če želimo v času nizkih zunanjih temperatur preprečiti kondenzacijo na samem okvirju v notranjosti stavbe. Morda pa je smiselno omeniti tudi določene prednosti aluminijastih okvirjev in te so predvsem v trdnosti, obstojnosti in posledično nizki potrebi po vzdrževanju.

V zadnjem času se pri individualni gradnji uporabljajo predvsem lesena okna, ki imajo bistveno prednost zaradi svojega prijetnega naravnega videza. »Da pa se izognemo vsakoletnemu vzdrževanju, zaščiti lesa, pa lahko izberemo izvedbo les-alu, kar pomeni, da ima okno lesen okvir na zunanji strani, ki je izpostavljena vremenskim dejavnikom, zaščitno oblogo iz aluminija. Ta rešitev je praktična in tehnično dovršena,« razlaga sogovornica.

 

Svetloba naj sega čim globlje v prostor

Za optimalno osvetlitev je treba po njenih besedah pravilno načrtovati razporeditev oken po hiši in njihovo velikost, da lahko svetloba sega globlje v prostor; da npr. vogalne prostore osvetljuje z dveh strani. K boljši naravni osvetlitvi veliko pripomore tudi strešna osvetlitev, če je mogoča. Pomembna pa je tudi ustrezna velikost okna.

Pri oknih je pomembno tudi, koliko svetlobe prepuščajo v prostor, kar merimo s faktorjem prepustnosti svetlobe (LT), ki je odvisen od sestave stekel v oknih (tako imenovana dvoslojna ali troslojna zasteklitev) in tudi uporabljenih steklenih nanosov. Troslojne zasteklitve, ki so energijsko učinkovitejše od dvoslojnih, kar zadeva toplotne prehodnosti, pa hkrati omogočajo manjšo prepustnost sončnega sevanja in s tem tudi vidnega spektra, ki je sestavni del sončnega sevanja. Za zaščito pred pregrevanjem se pri sodobnih oknih uporabljajo tudi sončnozaščitni nanosi in nekateri od teh precej reducirajo tudi LT vrednost zasteklitve, torej tudi količino svetlobe, ki prihaja v prostor, na kar je pri odločanju za okna smiselno biti pozoren.

 

Kakovostna montaža je ključna

Po besedah Petra Petrovčiča lahko številne prednosti kakovostnih okenskih sistemov popolnoma izgubijo svoj pomen zaradi slabe montaže in nerešenih detajlov vgradnje ter nadaljnje obdelave ometov in fasad s senčili. Zadnje čase pa prihaja v ospredje RAL montaža, ki temelji na učinkovitem preprečevanju vdora vode v zid in nastanka kondenza ter zagotavlja dolgoročno zmanjšanje izgube toplotne energije.

Sogovornik poudarja, da je treba ločiti med montažo ali vgradnjo oken v novogradnjo in montažo oken pri prenovi ali sanaciji. Pri novogradnji je izdelan natančen gradbeni projekt in so dodelani vsi detajli, zato je montaža predvsem zaradi točnih mer svetlih odprtin načeloma manj zahtevna. Pri vgradnji oken v sanirane objekte pa gre za precej zahtevnejši proces, saj je treba rešiti številne detajle in predvideti vse potencialne možne točke za nastanek toplotnih mostov. »Seveda pa moramo pri vsem upoštevati tudi lastnosti in stanje zgradbe, kar pa je včasih pri starejših zgradbah zelo nepredvidljivo in se številne težave in slabosti pokažejo šele med posegom. Zato je ustrezno načrtovanje menjave oken zelo pomembno,« pravi Petrovčič.

Ne glede na to, ali menjavate okna, zastekljujete novo zgradbo ali ste izbrali lesena, PVC- ali ALU okna, je montaža ključnega pomena.

Pri RAL-montaži, ki danes prevladuje, gre za energijsko učinkovito montažo v treh ravninah, kjer notranji stik okna z nosilno konstrukcijo zagotavlja zrakotesnost in vodotesnost, zunanji stik okna z nosilno konstrukcijo paroprepusnost oziroma difuzijsko odprtost ob istočasni vodotesnosti stika. Obod okenskega okvirja pa zagotavlja fleksibilno pritrditev okna, ki hkrati zagotavlja tudi minimalne izgube toplotne energije.

»O kakovostni montaži govorimo, kadar je okno ali kateri koli drug kos stavbnega pohištva v odprtino vstavljen po vseh tehničnih postopkih in zakonitostih ter zagotavlja energijsko varčno in dolgotrajno brezhibno uporabo oken. Spoj med zidom in oknom mora biti pravilno zatesnjen brez vidnih odprtin ali poškodb okenskega okvirja, da zagotovimo toplotno in zvočno izolativnost oken. Okensko krilo mora biti vstavljeno tako, da niti krilo niti okvir okna nista mehansko poškodovana, da ni zatikanj, da krilo ni povešeno in se brez težav zapira in odpira. Pololive, kot imenujemo kljuke, morajo biti fiksno in trdno nameščene. Slabo tesnjenje spoja okna in stene povzroči kondenziranje predela okoli oken in med drugim povzroča tudi zidno plesen, ki je izjemno škodljiva za zdravje,« razlaga Peter Petrovčič.

Sogovornik dodaja, da ima temperatura zraka velik vpliv na kakovost vgradnje, a to ne pomeni, da oken ne smemo vgrajevati pri nizkih temperaturah. Danes obstajajo številni materiali, ki zagotavljajo vse lastnosti kakovostne montaže tudi pri nižjih temperaturah (vse do –10 °C). Zato mora biti izvajalec montaže stavbnega pohištva previden in izjemno natančen. Material mora prilagoditi ne le stavbnemu pohištvu in objektu, temveč tudi vremenskim razmeram in temperaturam.

 

Les prepriča z izolativnostjo in toplino

»Moja osebna izbira so lesena okna,« pravi Peter Petrovčič. Tehnologija izdelave lesenih oken nenehno napreduje, zato leseno okno izpred 20 let ni enako današnjemu. Naprednejša lesena okna danes ustrezajo standardom za nizkoenergijske in pasivne hiše. Dosegajo skupno toplotno prehodnost okna pod 0,8 W/m2K ali celo boljšo, imajo tesnila vsaj v treh ravninah, izolativna polnila, trojno zasteklitev, inovativne vogalne vezi.

»Les kot material je sam po sebi odličen toplotno izolacijski material in ne predstavlja toplotnega mostu. Sodobna tehnologija sušenja in spajanja preprečuje dimenzijsko nihanje čez čas, sodobni premazi in impregnacija pa tudi trajno zaščitijo površine oken. Na kritičnih mestih se pri sodobnih lesenih oknih vgrajujejo ALU odkapniki in še bi lahko naštevali. Podobne lastnosti bi težko našli pri oknih iz drugih materialov, zato lesena okna prepričajo s svojimi lastnostmi,« poudarja Petrovčič.

Po sogovornikovih besedah je les naravni material in pozitivno vpliva na počutje v prostoru. Pri izdelavi lesenih oken prednjačijo smreka, macesen in tudi hrast. Smreka se uporablja pogosteje zaradi odlične toplotne izolativnosti. Pretežno se uporablja certificiran les najvišjih kakovosti.

»Z uporabo lepljencev je poraba lesa kar najbolj racionalna. Lesena okna so lahko izdelana iz lokalne surovine ustrezne kakovosti, iz lesa naših gozdov. Prav tako imamo v Sloveniji dovolj znanih in priznanih proizvajalcev lesenih oken, ki uspešno prodajajo tako na domačem kot tujem trgu. Ob ustrezni tehnologiji izdelave lesenega okna se porabi pomembno manj energije v primerjavi z izdelavo oken iz drugih materialov. Izdelke je treba opazovati skozi celotni življenjski cikel. Prednost lesenega okna in na splošno večine lesenih izdelkov je, da so prijazni do okolja tudi po končani uporabi, saj ne predstavljajo nevarnega odpadka. Odsluženo leseno okno je razgradljivo in se lahko uporabi kot surovina v drugih procesih ali ga preprosto skurimo. Tako odpadni les ne predstavlja negativnega vpliva na okolje. Ob dotiku ali pogledu les že od nekdaj prepričuje s svojo toplino in domačnostjo. S transparentnimi premazi se ohranja njegov naravni videz.«

Tudi Vesna Žegarac Leskovar se je pri lastni hiši, ki je stara šest let, odločila za lesena okna, saj je les naraven material. Izbrana okna so na zunaj zaščitena z aluminijastimi profili, ki ne zahtevajo vsakoletnega vzdrževanja. Okna vsebujejo troslojno zasteklitev s plinskimi polnili in nizko emisijskimi nanosi, toplotna prehodnost zasteklitve znaša 0,5 W/m2K, prehodnost okvirja pa se giblje med 0,7 in 0,8 W/m2K. Velikost oken so oblikovali glede na posamezen prostor, odločili so se tudi za kar precej strešnih oken. »Ta omogočajo boljšo osvetljenost prostorov, v poletnem času pa zagotavljajo zelo učinkovito naravno ohlajevanje prostorov, saj v večernem času odprejo vsa okna v stavbi, ki se v petnajstih minutah shladi tudi do tri stopinje Celzija,« razlaga sogovornica.

(Visited 117 times, 4 visits today)