Otroške sobe: Pohištvo, ki ga lahko otrok uporablja do odhoda v lastno stanovanje

22 aprila, 2021

»Otroške sobe so hkrati spalnice in igralnice, zato je resnično pomembno, kako so zasnovane, saj otroci v njih preživijo bistveno več časa kot odrasli v spalnicah,« pravita Špela Kuhar in Robert Potokar.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

»Če je v stanovanju več otrok, si morajo nekateri sobo tudi deliti. V takšnem primeru poskrbimo vsaj za ločen kotiček za vsakega otroka. V organizaciji novejših stanovanj je pogost ločen skupen igralni prostor, če kvadratura stanovanja to dopušča,« dodajata.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Oprema sob pa je po njunih besedah vedno posebna zgodba. »Vsakdo pozna deklice v predšolskem obdobju, ki se zaljubijo v rožnato barvo in želijo vse od oblačil do svoje sobice v tej barvi. Naj nas ne zavede njihova predanost, saj običajno kmalu, že v osnovni šoli, izzveni. Zato naj bo pohištvo, ki ga lahko otrok uporablja do odhoda v lastno stanovanje, nevtralno in fleksibilno,« svetujeta arhitekta. Barvne različice pa lahko medtem preizkušamo na stenah, pregrinjalih za posteljo, zavesah ali v drugih manjših posegih, ki jih čez nekaj let lahko brez večjih stroškov zamenjamo.

 

Posebna stena za otroško kreativnost

Vseeno pa je treba prisluhniti tudi željam otrok. »Namesto da prepovedujemo lepljenje plakatov ali risbic na stene, naredimo posebno steno, kjer lahko otroci brez škode lepijo in spreminjajo prostor po svojih trenutnih interesih. Ne pozabimo, da tudi skozi sodelovanje pri urejanju stanovanja krepimo njihovo samostojnost in samozavest.«

»Tudi tu je izjemno pomembna ustrezna svetloba – poleg generalne luči, ki osvetljuje celoten prostor, potrebujemo še kakovostno luč za osvetlitev delovne mize, bralno lučko nad posteljo in, če je mogoče, še dodatno ambientalno luč, ki omogoča posebne osvetlitve,« pravita sogovornika. Še pomembnejša pa je, kot poudarita, naravna dnevna svetloba – če je le možno, naj bodo otroške sobe orientirane prvenstveno na jug, vzhod in zahod, nikakor pa ne le na sever.

(Visited 134 times, 1 visits today)