11:24 dop REVIJA V SVOJEM DOMU

Jedilnica: Podaljšek kuhinje in središče družinskega življenja

Kuhinja je po besedah sogovornikov danes neposredno povezana z jedilnico in večinoma tudi z dnevno sobo, kar pomeni, da je jedilnica dobesedno podaljšek kuhinje in središče družinskega življenja.

»Če smo družabni, je pomembno, da imamo veliko mizo, če nam prostor to dopušča. Sicer pa razmislimo o mizi, ki jo je mogoče podaljšati, ko pričakujemo goste,« svetujeta arhitekta. Po njunem mnenju je najbolj primeren material les, saj se mize dotikamo z rokami in je zato pomembno, da je topla na dotik. Steklo je namreč bolj hladno in hkrati še zahteva več čiščenja.

 

Jedilni stol kot oblikovalska ikona

Tudi stoli so pomembni. »Biti morajo udobni, saj na njih ne sedimo le med obroki, temveč marsikateri otrok za jedilno mizo dela domače naloge, odrasli pa denimo beremo časopis ali počnemo druge stvari. Naložba v funkcionalne in lepe stole se nam bo nedvomno povrnila,« sta prepričana Potokar in Špela Kuhar, ki pravita, da je v pohištveni industriji prav stol najbolj izpopolnjen kos z največ različicami. »Marsikateri stoli so postali oblikovalske ikone. Ko se boste odločali za nakup, jih v salonu predhodno preizkusite in na njih posedite vsaj nekaj minut. Če vam ta pohištveni kos pomeni še kaj več kot le pripravo za sedenje, pa investirajte v oblikovalske kose,« svetujeta. »Poleg tega ni nujno, da so vsi stoli za jedilno mizo enaki,« dodajata, »sploh če želite malce bolj razgibano podobo prostora.«

Kot pomemben dejavnik izpostavita še kakovostno luč nad jedilno mizo, »ki oblikuje vzdušje v prostoru in daje barvo obrokom, ki so postavljeni na lepo pripravljeno mizo,« in druge luči, »ki lahko ustvarjajo zanimive svetlobne postavitve za različne uporabe prostora, ko miza ni namenjena le obrokom«.

(Visited 175 times, 1 visits today)
Close