Avtor Nina Šprohar 11:19 dop REVIJA V SVOJEM DOMU

Dom, v katerem se dobro počutimo

»Stanovanje odraža kulturo bivanja ljudi, ki v njem živijo,« trdita arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar. Po njunih besedah vsak človek s svojim željami, znanjem in okusom skuša v stanovanje vnesti tisto, kar iz njega naredi dom in v katerem se dobro počuti.

 

Kaj lahko storimo, da prostor resnično pride do izraza in postane nekaj posebnega? Po besedah arhitekta Andreja Kregarja iz podjetja Kreatif Design včasih ni treba storiti veliko. »Da dosežemo razburljivost in prostoru dodamo značaj, lahko steno, ki je kot prazna risarska površina, pripravljena na dodatke, opremimo s kakšno tapeto, stensko poslikavo ali dekorativnimi elementi, kot so slike, poličke in dekoracije. Druga možnost je, da dodamo specifičen kos pohištva, ki s svojo edinstveno obliko ali barvo postane središčni element in pogled takoj usmeri nase. Tudi v tem času večkrat pozabljena umetnina, denimo slika ali kip, lahko naredi iz prostora nekaj posebnega,« pojasnjuje.

 

Pandemija spodbudila Slovence k urejanju domov

Kot dodaja, je včasih opremljanje povprečnih slovenskih domov sledilo prodajnim smernicam pohištvenih velikanov, ki so s tržnimi prospekti narekovali oblikovanje notranjosti. Danes pa ljudje po njegovih besedah vse bolj opazujejo in spremljajo trende s svetovnega spleta. »Imam občutek, da smo Slovenci vse bolj razgledani, in vemo, kaj želimo. Opazno je tudi, da je pandemija spodbudila Slovence, da si bolje uredijo domove, in mislim, da so rezultati vse boljši, saj si večina želi sodelovanja z arhitekti in notranjimi oblikovalci, opremi prostorov pa posvetijo več pozornosti,« sklene Kregar.

(Visited 97 times, 1 visits today)
Close